8. srpna 2014

GOLEMA A DŽIN V NEW YORKU

Golema a džin z New Yorku - Weckerová Helene

Nakladatel: Beta - Dobrovský
Počet stran: 520
Rok a měsíc vydání: 07/2014

Anotace: V New Yorku roku 1899 se záhadným způsobem ocitnou dvě nadpřirozené bytosti. Šava je golema, bytost z hlíny, která po smrti svého pána dorazí do Ameriky sama. Ahmad je džin, stvoření z ohně, zrozené v syrské poušti. Před staletími ho beduínský kouzelník uvěznil v měděné láhvi a klempíř v dílně na Manhattanu ho z ní náhodně vypustí. V neznámém městě mezi přistěhovalci se golema i džin snaží přizpůsobit okolí a zatajit svou totožnost. Realistické vylíčení obyčejných lidí, onoho neopakovatelného tavicího kotle, ve kterém se z různých národností stávají Američané, v kombinaci s čirou fabulací bájných postav, vytváří vynalézavý a vzrušující příběh.

Dvě magické existence, ona je golema z hlíny, on je džin z ohně. Shodou okolností se oba ocitají v New Yorku a přemýšlí, co si počít. Jsou úplně sami a neví, jak žít v tomto cizím, obrovském městě s tolika pravidly, která ani jeden z nich nezná. Navíc, nejsou to obyčejné lidské bytosti, musí se naučit zapadnout a nevyčnívat, protože to by pro mě mohlo mít tragické následky. Podaří se jim prožít šťastný, klidný a spokojený život? Budou mít sílu přehlédnout všechny vzájemné rozdíly, spřátelit se a pomoci jeden druhému?

U této knížky by byl hřích nezačít obálkou. Na obrázku to sice tolik nevynikne, ale je nádherná! Nápis a zlaté lemování kolem je vystouplé a krásně se leskne. Stejným způsobem je vyvedený hřbet a zadní strana knihy. A když člověk knížkou hýbe, je to úplně pohádkové. Ale nebojte, nejde o pohádku pro děti (to píšu především proto, že mi bylo řečeno, že to někoho od knížky odradilo, chyba, veliká a převeliká).

Tato kniha mě uchvátila. Je to už několik dnů, co jsem dočetla a pořád o ní vím. Na jednu stranu musím uznat, že to není kdo ví jaké terno, až na pár výjimek žádná velká akce, nemůžu si rozumově odůvodnit, proč se mi tolik líbila. Ale na druhou stranu, pocitově mě zasáhla vážně hluboko! A myslím, že kniha by měla zanechat v člověku stopu.

Probírá se zde hodně filosofických otázek, být či nebýt apod. Golema a džin jsou oba z jiného světa, jiné kultury, jiného jádra a to jim přináší mnoho vzájemných potyček, rozmluv, přemlouvání a domlouvání. Kulturní a náboženské rozdíly mezi nimi a jejich světy přinesou zamyšlení i nám, především proto, že oba si umí obhájit to své a člověk pak přemýšlí, kde je tedy pravda, co je poctivost, slušnost a spoustu dalších základních lidských hodnot.

Toto poznávání člověka od základů podporuje i to, že obě bytosti začínají od nuly, vše se učí, se vším se seznamují, takže pozorujeme jejich formování od úplného počátku. Zjistíme, že přátelství, pochopení a důvěra jsou jedny z nejdůležitějších vlastností, které můžeme u druhého nalézt.

Kniha je velmi příjemně napsaná, jde o oddechové, milé počtení a věřte mi, příběh je vážně magický.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju nakladatelství Beta.

10 komentářů:

  1. Koukala jsem na ni v knihkupectví, protože obálku má vskutku nádhernou. Vypadá to, podle tvé recenze, že to bude i krásný příběh. Peněženka mi zapláče :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vazne doporucuju :) v knihovne vypada bozsky a ten pribeh je uzasny, mily, no cetla jsi recenzi :-D urcite do ni jdi, me se fakt libila :)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že jsem se knihy dost bála. Prostě ten název mi nějak nešel :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja se ke knize dostala vice mene nahodou a rikala jsem si no to bude kravina, presne jak rikas ty kvuli nazvu, ale fakt jsem si to zamilovala, uplne me to prekvapilo :)

      Vymazat
  3. Také jsem na to v knihkupectví koukala, protože mě na první pohled zaujala ta obálka! Teď už vím, že jsem s knihou neměla otálet a měla jsem si ji rovnou koupit! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si to opravdu budu muset přečíst. Píšu si do seznamu, tak snad se k tomu brzo dostanu :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta kniha musí být úžasná. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na tuto knihu jsem četla už více recenzí a čeká na mě v seznamu, tak snad brzy... :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...