5. srpna 2014

OHEŇ

Oheň - Elfgrenová Sara B., Strandberg Mats

2. díl trilogie
Nakladatel: Fortuna Teen
Počet stran: 640
Rok a měsíc vydání: 04/2013

Anotace: Mrazivý a nelítostný příběh ze Švédska. Napětí stoupá v Engelsforsu. Vyvolené mají začít druhý ročník na gymnáziu. Celé letní prázdniny tajily dech v očekávání dalšího tahu démonů. Hrozba však přijde z místa, které by nikdy nepředpokládaly. Je čím dál zřejmější, že v Engelsforsu je cosi velmi, velmi zvrácené. Minulost se spřádá se současností. Živí potkávají mrtvé. Vyvolené jsou svazovány čím dál těsněji k sobě a opět si musí připomenout, že magie nemůže zhojit nešťastnou lásku nebo spravit zlomená srdce.

Dívky se popraly s první hrozbou, která je potkala, docela úspěšně. Teď se však blíží ještě větší zlo. Musí zabránit démonům, aby si otevřeli dveře do jejich světa. Bohužel to však vypadá, že démoni mají pomocníky, za to dívky nejen že jsou na vše samy, ale ještě jim spousta lidí kolem škodí, jak jen je to možné. Pomohou si navzájem nebo se odkloní jedna od druhé a nechají se tak jednoduše oslabit?

Na úvod musím říct, že druhý díl je ještě tlustší, než první, což by mohlo hned zkraje někoho odradit. Přece jen, ne každý je na takové bichle a i já jsem se bála, že to bude prázdné vyplňování stránek a kde nic tu nic. Ale co se mě týká, dvojka je ještě o kousek lepší než jednička, takže zklamání se nedostavilo, spíše naopak. Pokud bude Kruh jako film úspěšný, myslím, že se s Ohněm máme určitě v kině na co těšit. 

Moc se mi líbilo, že je opět velká část věnovaná jednotlivým děvčatům a jejich životům. Neslouží to jen jako výplň, ale uděláme si díky tomu o každé z nich docela detailní obrázek, který nám kolikrát pomůže pochopit, proč která jedná tak, jak jedná, co jí k tomu vedlo a jestli je to odůvodněné či nikoliv. Hodně jim taky odpustíme, když víme, co mají za sebou a sama před sebou jsem pak kolikrát omlouvala jejich chování.

Autorka se věnuje jednotlivým vztahům mezi dívkami a vytváří různá spojenectví, nečekaná přátelství, pochopení, ale i nepřátelství, závist, různé drobné msty a podobně. V těchto vztazích došlo v pokračování k vývoji a i během celé knihy se mění.

Ohledně pointy, která mi přišla v jedničce nějak moc hrrr narychlo, je ve dvojce moc pěkně vymyšlená, zpracovaná a více promyšlená. Nadpřirozené schopnosti dívek jsou použity přiměřeně a i stejně tak i ostatní nereálno je povedeně využito. Těším se na podzim na třetí díl.

Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Fortuna Libri.

6 komentářů:

  1. Anonymní5/8/14 10:59

    Já tuhle trilogii zbožňuju. <3 Už hroooozně dlouho toužím po třetím díle, nemůžu se dočkat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se nemuzu dockat, chci vedet, jak to skonciiii. a jsem vazne zvedava na film

      Vymazat
  2. O této trilogii jsem zatím neslyšela, ale vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja o ni driv taky nevedela, ona je docela neznama mi prijde, ale je to docela skoda :)

      Vymazat
  3. 640 stran? To si budu muset sehnat! Já mám strašně rády tahle bichle, i když se čtou trochu déle. Ale právě tyhle tlustší jsou většinou lepší co jsem tak zaznamenala (neodsuzuji tím žádné tenké knihy, i ty mohou být dobré.). Krásně napsaná recenze, co nejdřív si budu muset sehnat první díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo je to poradna bichlicka :-D porad se mi to pri cteni svazovalo na jednu stranu, tam kde bylo vic stranek, docela blbe se to drzi :-D ale taky miluju bichle, ten pocit kdyz drzim to mnozstvi v ruce ... :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...