31. srpna 2014

SILO

Silo - Hugh Howey

Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 496
Rok a měsíc vydání: 06/2014

Anotace: V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem.

Co se této knihy týká, byla jsem zvědavá na pojetí podzemního žití, když už jsem jedno dílo, podle mě podobného typu, četla a to Plástev jedu. Nakonec jsem zjistila, že se jedná o jiný způsob bydlení pod zemí, takže mě čekal úplně nový příběh.

Na přebalu je zobrazeno právě ono silo, ve kterém momentálně lidé žijí. Nemohou na povrch, který je zamořený toxickými látkami. Obrázek je překvapivě do detailu, takže jsem dlouhou dobu trávila pozorováním jednotlivých pater, lidiček a ostatních věcí, co jsou tu nakresleny.

Prvním problémem bylo, že jsem se do příběhu vůbec nemohla začíst. Nevím proč, i když od začátku to bylo relativně zajímavé, nový svět, nová pravidla, objevování a seznamování. Ale něco mi vadilo. Možná hodně příběhů najednou, o každém, o kom se mluví, totiž autor podá kompletní historii, včetně příbuzenstva a jejich pracovní pozice. 

Na druhou stranu, to byla i jedna z věcí, co mě na knize zaujaly, propojenost všech příběhů dohromady. Nikdo a nic se tam nevyskytne zbytečně, o čem se dozvíme, má později většinou nějakou roli či alespoň roličku. Nevím, zda toto nebylo důvodem, proč jsem se nemohla zpočátku ponořit do děje, zda by nebylo čtivější vyprávění o něco zkrátit a nevkládat tolik zápletek navíc. 

Chválím skvělou myšlenku a výborně propracovaný podzemní svět. Věřím, že v reálu by nám to nefungovalo, ale se všemi detaily, které byly autorem vymyšleny a popsány, to není až tak daleko od věci. Čeká nás taky hodně vypjatých situací, soucítění s hlavními hrdiny a nepředvídatelnost děje. Už dlouho se mi nestalo, že bych se tolik minula se svými předpoklady. Potenciál měla kniha vážně obrovský a myslím, že se ho vesměs podařilo využít.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju Knižnímu klubu.

13 komentářů:

  1. Také mi trvalo, než jsem se do děje začetla a myslím si, že jsem se díky tobě konečně dozvěděla proč. Já sama na to moc nemohla přijít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem rada, ze jsem ti podala takovou osvetu :) ale co ty vis, treba jsi mela nejaky jiny duvod, ale alespon vim, ze sem ten problem se zactenim nemela sama :)

      Vymazat
  2. Knihu som nečítala, ale niekedy je možno šancu dám, znie zaujímavo... hoci príliš komplikované príbehy a detailné rozpitvávania veľmi nemusím.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono to ale nebylo zas az tak komplikovany a rozpitvany, jenom podstatny detaily, jestli neco takovyho existuje :-D

      Vymazat
  3. Knížka vypadá moc zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pekná recenzia - Silo som videla v jednom internetovom kníhkupectve, vyzerá to ako dobrá kniha, hádam sa mi niekedy naskytne možnosť prečítať si ju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju :) jojo knizka je to dobra, nestezovala jsem si :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze. Kniha už mi párkrát padla do oka, ale nikdy jsem si ji nakoupila. Snad si ji časem seženu, ale v tom množství knih.. nevím no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju. nojo to chapu taky mam seznam az na zem ... :-D

      Vymazat
  6. Tak to se obrním trpělivostí, až knihu začnu číst :D Mám ho už poměrně dlouho, ale stále nepřišla chuť se do něj pustit. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  7. juuuj na tuto sa velmi tesim :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc zajímavé. Snad si na ní najdu čas. :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...