15. prosince 2014

KOŘIST

Kořist
Fukuda Andrew


Nakladatel: Fragment
Počet stran: 344
Rok a měsíc vydání: 10/2014

Anotace: Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy. Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili. Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí... Druhý díl strhující trilogie od Andrewa Fukudy.

Kolikrát si říkám, že knížky od Fragmentu s přelepkou Young Adults už nemůžou nabídnout nic nového, nic lákavého, ani nic, co by mě nějak překvapilo. Takže když se mi dostala do rukou tahle knížka, byla jsem dost skeptická. Přiznám se, že jednička se mi líbila, ale dvojka většinou bývá horší, tak jsem tomu moc šancí nedávala. Knížku jsem měla na pořadu dne až za nějaký ten týden, ale ať jsem dělala, co jsem dělala, pořád mi k ní ujížděl pohled, protože jsem si dobře vzpomínala, jak skvěle se Hon četl. A tak jsem se na ní vrhla okamžitě, mimo plán a se vším neočekáváním.

Kořist nezklamala. Autor si nastavil laťku a kupodivu se mu ji daří držet. Dílo má příběh, který dává smysl a vždy dokážu ocenit, když nějaká akce naváže na nějakou drobnost z prvního dílu, které jsme si sice všimli, ale nepovažovali ji za důležitou, teď si však řekneme aha, tak jsem četl pozorně.

Bylo pár okamžiků, kdy mi došlo, co se bude dít dál nebo rozlousknout hádanku o chvíli dřív, než se tak stalo v knížce, tak jsem ocenila svoji předvídavost. Tím ale netvrdím, že knížka je předvídatelná, to vůbec ne. Kolikrát, když už mají hrdinové záchranu a štěstí na dosah ruky se rozhodnou pro nějakou složitější, ale ušlechtilejší cestu a já si říkám, proč, proč, proč.

Co oceňuji snad nejvíc, je napínavost a akčnost díla. Není tam vůbec nic zbytečného, žádné vykecávání a popisování. Jenom v základních konturách a jdeme na věc. Stejně jako u Honu jsem se nemohla, na to, že má kolem 350 stránek, odtrhnout od začátku do konce. V podstatě je to příběh pro děti, pokud ne pro děti, tak rozhodně pro mládež, ale je napsán tak poutavě, že ani já jsem se od toho nemohla dostat a strávila jsem nad tím opět jednu dlouhou noc bez spánku.

Pokud se vám nelíbil první díl, do druhého se určitě nepouštějte. Pokud od knihy čekáte ponaučení a romantický závěr, tak taky ne. Ale pokud si chcete chvíli okusovat nervozitou nehty nad čtivým fantasy, kdy upíři jsou ti špatní a ne ti, co září na slunci a hladí vás při usínání ve vlasech, tak Kořist hodnotím možná i jako povedenější, než předchozí autorův počin a to je co říct, málo kdy se pokračování tak povede. Doufám, že ani do Pasti nastavená příčka neklesne.

Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Fragment.

8 komentářů:

  1. Já jsem se taky dvě noci pořádně nevyspala :D vždycky jsem se přistihla, že ještě někdy ve tři ráno čtu a nemůžu dát knihu z ruky.

    OdpovědětVymazat
  2. O téhle knize a prvním dílu všude čtu, nijak mě zatím neláká. Pořád mám na wishlistu přednější knihy :)
    https://zavk.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. I když už nepatřím mezi mládež, z tohohle dílu jsem byla nadšená.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Tak první díl jsem četla a dočetla, ale nějak nadšená jsem z toho nebyla. Jelikož mi přišla Kořist pod ruku v knihovně, tak jsem ji vzala domů, ale ještě uvažuji jestli se do ní pustit, nebo ne. Podle Tvé recenze se ale nakláním k tomu, že o vánocích to asi přečtu. :) Uvidíme. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se třeba první díl moc nelíbil, ale druhý mě nadchl, takže by to možná mohli zkusit i ti, komu se první díl nelíbil :) Jinak krásná recenze, nemůžu než souhlasit.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám doma tuhle i první díl, už se na to dlouho chystám :)

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem první díl a když jsem se přenesla přes podobnost s Hunger Games, docela se mi to líbilo :) Na Kořist se už těším :))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...