30. prosince 2014

PAPÍROVÁ MĚSTA

Papírová města
John Green


Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 288
Rok a měsíc vydání: 10/2014

Anotace: Po úspěchu románů Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky vychází nyní v českém překladu další dílo veleúspěšného autora Johna Greena, který si i u nás bleskurychle získal početný fanklub. Hrdinou je Quentin Jacobsen, normální, tak trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou Margo. Ta mu pak jednoho dne nečekaně zaklepe na okno a vtáhne ho do podivuhodného dobrodružství. Když dívka další dny ve škole chybí, Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že pro něj zanechala určité stopy. Znal vlastně Margo? A co jsou papírová města, s nimiž se nyní stále setkává? Oblíbený autor přináší brilantní příběh nabitý upřímnými emocemi, který nenechá čtenáře chladným.

Tuto Greenovu novou knížku svět hodně očekával. Minimálně u nás, kde v té době zrovna doběhly v kině Hvězdy nám nepřály, takže nové dílo bylo velkým lákadlem. I já jsem se do ní pustila a čekala jsem od autora hodně. Bohužel musím říct, že jsem se až tak nedočkala.

Jsme zvyklí na obrovské emoce, slzy, stopu na našich srdcích, zamyšlení. Tato kniha to podle mě nemá. Příběh dobrý, líbil se mi, ne že ne. Ale že by mě to nadchlo a četla jsem jedním dechem, to také ne. Hlavní hrdina je sympaťák. V jeho mysli jsem trávila čas ráda. A co hodně chválím, bylo to vtipné. Jeho hlášky a situace kolem mě bavily. Najdeme i hodně metafor a nepřímo řečených věcí, po kterých musíme spolu s Quentinem pátrat a přemýšlet.

Cením si i toho, že mluva v knize je autentická, žádné vznešené poetično, ale hovorová čeština (v originále tedy předpokládám angličtinu) teenagerů, jednání teenagerů, život teenagerů. Vztahy taky popsány pěkně, docela jsem závíděla, mít takové přátelé, kdo by to nebral. Nemluvě o rodičích, zázemí, bereme všemi deseti.

Kdybych to měla shrnout, knížka se mi spíše líbila, ale čekala jsem víc. Je jasné, že když se dostaví obrovský úspěch s jiným dílem, je laťka nasazena vysoko a spisovatel to má nadále těžší. A za mě musím říct, že hodnotu nepřekonal, ani se k ní moc nepřiblížil. Nápad se mi líbil, zázraku jsem se ale určitě nedočkala.

Recenze psána pro web DatabazeKnih.cz

11 komentářů:

  1. Mě se také Papírová města tolik nelíbila, ale podle mě je chyba je srovnávat s Hvězdami. Ovšem co se stalo, stalo se...

    OdpovědětVymazat
  2. Na Papírová města, čtu jen samé recenze které říkají že lidi kteří je četli byli zklamaní. Já jsem od toho vůbec nic nečekala, a přes všechny ty recenze od toho stále moc nečekám. Možná že když si je přečtu a nebudu od nich nic očekávat, bude to lepší no.. Uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od Greena jsem zatím četla jen Hvězdy nám nepřály. Ráda bych si přečetla i Hledání Aljašky, ale Papírová města mě nijak nelákají :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že Green u mě klesnout níž nemůže. Moc jsem si ho na rozdíl od všech neoblíbila.

    OdpovědětVymazat
  5. Papírová města jsem dostala k vánocům a už se těším kdy si ji přečtu. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Podľa mňa je chyba v tom, že tie knihy u nás vychádzajú v blbom poradí lebo TFIOS je jeho najnovšia kniha a mestá vyšli ešte pred ňou :) mne osobne sa tá kniha páčila, mám rada jeho štýl písania :)

    OdpovědětVymazat
  7. Na Papierové mestá som sa moc tešila, no dosť ma sklamala. Hlavne Margo. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Budu se opakovat, ale tato kniha je fakt naprd. Někde jsem četla, že je to autorova prvoti, stejně jako Aljaška a před tím, než vydali Hvězdy nám nepřály, to nechtělo žádné nakladatelství vydat. No..Teď to vydali za účelem nahrabat si peníze na nově vzniklé slávě Greena, protože kvalitativně...nic moc, nuda...

    OdpovědětVymazat
  9. knihu vlastím, ale ještě jsem ji nečetla :D hodně se na ni těším... tak snad mě nezklame a bude se líbit :))

    OdpovědětVymazat
  10. Mňa zase táto kniha celkom zasiahla tam, kam mala. Možno je to tým, že je to prvá kniha, ktorú som od neho čítala a aj ja som mala veľké očakávania. No tie moje sa celkom vyplnili. Naopak čítala som Kam zmizla Aljaška a napriek emotívnemu vyvrcholeniu knihy ma až tak nenadchla. Ešte by som si rada prečítala Na vine sú hviezdy. :)

    OdpovědětVymazat
  11. táto kniha mala v mojom okolí veľmi veľkolepé ohlasy o tom ako si ju treba prečítať. Raz som mala čas a skočila som do Panta Rhei, zobrala som si ju nabok na "kreslo" a začala čítať. Po pár stranách bola možno niečim zaujimavá a teenagerská reč mi je blízka, ale nenatchla ma. Nebrala som ju šupom k pokladni, že si ju musím prečítať nech sa deje čo sa deje. Kúpim si ju cez prázdniny keď na ňu budem mať čas, ale zatiaľ mi na mojej poličke nejako nechýba. Som rada, že nie som jediná čo nie je hneď pobláznená z Papierového mesta :)
    http://monikaname.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...