24. srpna 2015

RC: RUBÍNOVÁ ZÁŘE

Rubínová záře
Virginia Cleo Andrewsová

Nakladatel: Moba
Série: Ruby (1.díl z 5)
Rok a měsíc vydání: 2015/07
Počet stran: 472

Anotace: Neuvěřitelný příběh o nevinnosti, důvěře a zklamání. Doslova jako mávnutím proutku se vzhůru nohama obrátí život dospívající Ruby. Může za to rodinné tajemství, které jí před smrtí prozradila babička. Ruby opouští nedotčenou, panenskou přírodu jižní Louisiany i svůj životní sen – stát se malířkou – a odjíždí hledat rodinu, která patří k nejbohatším v New Orleansu. Po mnoha letech se setká se svým otcem, sestrou Gisselle, poznává i svou nevlastní matku a ze dne na den se ocitá ve zcela jiném světě...

Kdo mě sleduje déle, ví, že sérii Květů z půdy od této autorky jsem vychvalovala, kudy jsem chodila, i když vím, že si našla i své odpůrce, na mě to prostě neuvěřitelně zapůsobilo, příběh, styl psaní a zamilovala jsem si to. Sháněla jsem po antikvariátech další díla od V. C. Andrewsové, ale nebylo mi přáno. Tak jsem se už smiřovala s nevyhnutelným a najednou... Moba se rozhodla vydat další sérii! No je vám jasné, jak nadšená jsem byla a jak jsem ji musela mít hned po vydání. Vše šlo stranou a pustila jsem se do čtení.

Největším plusem je podle mě způsob, jakým autorka píše. Já třeba nejsem žádná citlivka, na extra romantiku v knihách vůbec nedám, týrání dětí mě nechává chladnou, přece jen, je to jen kniha. Ale V. C. A. dokáže o psychickém týrání psát tak, že s hlavní hrdinou soucítím tak silně, jako se mi to běžně u knih nestává. Prožívám s ní každou bolístku, i když vím, že přijde a připravuji se na to, stejně mě to dostane. I když nejde o život, mrzí mě všechny nepravosti, co se aktérce stanou, jako by se to dělo mě. 

Další co zbožňuji je, jak příběh nevyhnutelně směřuje k naprostému propadáku v životech postav. Víme to, čekáme to, ale stejně přijde ještě něco horšího. Nejde o klasický příběh, sladký začátek, zlom, špatná situace, zlepšení. Ale celé to směřuje k horšímu a horšímu, láme se to dál a dál a když už si říkám, to nemůže udělat, přece Ruby ještě víc neponíží, přece jí nedí do cesty další překážku... Lup a je to tam, vždycky může být ještě hůř. 

Autorka se hodně zaměřuje na předurčenost osudem a nemožnost cokoliv změnit, píše o incestní lásce, zakázané lásce, nevhodné lásce. Psychicky své hrdiny týrá, dopodrobna s námi vše rozebere a ukáže. Tvrdí, že původ člověka na něj mají takový vliv, že je tím člověk doživotně ovlivněn a proto svým hrdinům zajisté dohodí nějakou špatnou krev, naprosto nejnevhodnější rodiče, prarodiče, příbuzné, aby je v tom mohla dodatečně vykoupat. 

Takže ano, nezklamalo mě to, předčilo to mé očekávání a napjatě čekám na den vydání druhého dílu.

3 komentáře:

  1. Sérii Květy z půdy zbožňuji stejně jako moje mamka a babička, a proto máme spadeno i na další díla od této autorky. Rubínovou záři ještě doma nemáme, ale rozhodně se na knihy z této nové série chystáme a snad nezklame. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja to planuju podstoupit babicce, protoze myslim, ze se ji to bude taky hodne libit :)

      Vymazat
  2. Já jsem od této autorky zatím nic nečetla, ale strašně mě to láká! A Rubínová záře vypadá dobře. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...