11. dubna 2014

VE STÍNU ČERNÝCH PTÁKŮ

Ve stínu černých ptáků - Cat Wintersová

Nakladatel: Jota
Počet stran: 352
Rok a měsíc vydání: 03/2014
Žánry: Young Adult, New Adult


Anotace: V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.

Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka.

Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci.

Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?

Právě jsem dočetla a musím vám o tom hned povědět, protože jsem ještě nenarazila na knížku, která by byla téhle podobná. A abyste se dozvěděli, jak to myslím, musíte pokračovat ve čtení :)

Na začátek opět obálka. Už tady jsem začala tušit, že ta knížka bude buď propadák nebo absolutně skvělá. Obálka je jiná, než jsem zvyklá. Žádné zářivé barvičky, žádné odlesky. Naopak, je tmavá a temná, ale ne vyloženě strašidelně, spíš starobyle nebo jak to vyjádřit, dýchá to na mě minulostí - křeslem, leteckými brýlemi, oblečením, účesem. Výborná volba.

Z počátku jsem se bála několika věcí. Za prvé to má být young adult, new adult, ten přebal a název mi k tomu ale moc neseděly. Za druhé po zběžném prolistování knížkou jsem zachytila pár válečných obrázků a říkala jsem si ne, jen ne válečné téma, historické romány zrovna nemusím. Za třetí jsem se obávala avizované duchařiny, aby to nebylo nereálné, moc přetažené. A čeho jsem se bála nejvíc, jak tohle všechno chtějí spojit do jednoho díla, abych nelitovala, že jsem to kdy otevřela?

No a nebudu vás napínat, jak já jsem byla překvapená! Protože když se tohle odehrává v jednom příběhu a je to vážně čtivé, no tak to potom skutečně zaslouží obdiv. A to, že jsem se při tom dozvěděla něco nového o válce v Americe v roce 1918 a nevadilo mi to, neobtěžovalo mě to, naopak jsem to hltala, je téměř k neuvěření. Autorka zvolila zajímavé téma, informovat nás o válce, o tom, jak to tehdy bylo se spiritualismem, proč se mu dařilo a do toho zasadit lásku a nadpřirozeno, dokonce trochu krimi a detektivky a napětí! No věřili byste tomu?

Příběhem nás provází šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, jak příznačné jméno. Momentálně bydlí u své tety, všude umírají lidé na epidemii chřipky, k tomu je zamilovaná, nutno podotknout, že ne zrovna dvakrát šťastně, její Stephen totiž vstoupil do armády. A vypadá to, že zemřel, Shell totiž začne navštěvovat její duch. Nebo se o ní jen pokouší horečka? Přežije to vůbec? Válka, epidemie, pronásledující duchové. 

Líbilo se mi, že spoustu malých detailů, kterých jsem si sice nějak všimla, ale nepovažovala je za důležité, nakonec sehrálo nějakou tu roličku a já si řekla, ahaaa, to mě mohlo napadnout. Stejně tak se dozvíme, proč ta fotka na přebalu, proč ten název, proč ilustrace z války, proč u každého názvu kapitoly sedí černý pták. 

Nevím, tahle knížka je prostě jiná. Není to klasická četba pro mladé a přitom je. Neumím to vysvětlit, abyste to pochopili, musíte si ji přečíst a pokud přijdete na to, v čem to vězí, dejte mi určitě vědět!

Za tento recenzní výtisk děkuju nakladatelství Jota.



7 komentářů:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...