2. května 2015

EDEN, PROZŘETELNOST, NESPAVOST - MINIRECENZE

Mám tu pár knížek, které jsem sice přečetla, ale nikdy se na ně nedostalo s recenzí. Většinou proto, že bylo moc práce, moc školy, moc druhé školy, nemoc nebo psací blok. Protože si ale dávám stranou přečtené knížky a ty co zrecenzuji putují do knihovny a ty co ještě čekají zůstávají na kupičce, rozhodla jsem se hromádku trochu zredukovat, protože už je tak vysoká, že mi dokonce jednou v průvanu celá spadla. Tak pojďme na to.


Eden
Helen Douglasová

Nakladatel: YOLI
Rok a měsíc vydání: 2015/02
Počet stran: 256

Anotace: Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westland, úplně ji to pohltí. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk, proč potom nezná pizzu? A jak to, že nikdy neslyšel o Hitlerovi? Ze všeho nejvíc ale Eden mate to, že o ni Ryan jeví zájem. Eden pozvolna propadá jeho kouzlu, zároveň ale rozkrývá i jeho tajemství. Zlom nastane jednoho deštivého odpoledne, když klopýtne o zdánlivě obyčejnou knihu v Ryanově pokoji - biografii jeho nejlepšího kamaráda, která je však datovaná o celých padesát let později. Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch...

Vím, že hodně lidí knížku hodnotilo za slabou, ale mě se četla moc dobře. Příběh mě bavil a dokonce ani není tak předvídatelný, jak to zpočátku vypadá. Najdeme tu sice klasický YA románek, ale je okořeněn cestováním v čase, což ho trochu ozvláštnilo. A hlavní myšlenka - co by se asi stalo, kdybychom v minulosti změnili nějakou drobnost, třeba i vážně maličkou, jak by to ovlivnilo budoucnost, změnilo by to něco - to se mi hodně líbilo.

Líbilo se mi číst, jak autorka stanoví pravidla, časoprostorové kontinuum, kdy, kde, kdo, jak a proč může cestovat. A především, co tu má ten fešák za tajný úkol? Kniha má i moc hezký přebal, tyhle "vesmírné obrázky" já můžu. Je tu i nejlepší kamarád a různé přátelské trable.

Prozřetelnost 1: Prozřetelnost
Jamie McGuire 

Nakladatel: YOLI
Série: Prozřetelnost (1.díl)
Rok a měsíc vydání: 2014/12
Počet stran: 432

Anotace: Strhující paranormální romance plná napětí. V městečku Providence se studentka Nina Greyová dostane do ohniska války mezi nebem a peklem. Dívka, otřesená náhlou smrtí svého otce, se s Jaredem Ryelem seznámí úplnou náhodou... nebo si to aspoň myslí. Přestože ji ten pohledný a trochu tajuplný mladík přitahuje, Nina je vůči němu podezřívavá. A když se začnou rojit otázky bez odpovědí, Jared riskuje všechno, aby si udržel ženu, nad kterou má bdít – a prozradí jí tajemství, o němž přísahal, že je bude chránit...

Tady mi hodně vadilo, že mi knížka neuvěřitelně připomínala Stmívání. Jsi rychlý, silný, nadpřirozeně krásný. Miluji tě zpovzdálí a nemůžeme být spolu. Oba jsme z jiné rasy. Ale ptala jsem se sestry, která to taky četla a neříkala, že to bylo tak hrozné, tak možná jsem to v tom tolik viděla jenom já, ale vážně vážně hodně. Občas jsem se musela téměř smát, jako by tam byly vyměněné stránky z TWS. 

Když tohle pominu, máme tu zase příjemný YA příběh, on, ona, nemůžou být spolu a přitom se tolik milují. Jsou tam vcelku pěkně popsány city a atmosféra, radost, bolest, strach. Samozřejmě nás čeká pár pěstních soubojů a podle vzoru Edward x Jacob nesmí chybět druhý fešák a rozhodování samozřejmě není lehké. No uvidíte, já už mám doma dvojku a soukromě si myslím, že se mi bude líbit víc, než jednička, že hra je rozehraná zajímavě, tak doufám, že mě autorka mile překvapí. Hodně se tu řeší rodina a rodinné vztahy, hned zkraje víme, že Nina přijde o otce, což je samozřejmě citlivé téma, navíc když očividně skrýval nějaké tajemství, které se zatím nemáme dozvědět.

Nespavost
J. R. Johanssonová

Nakladatel: YOLI
Rok a měsíc vydání: 2014/11
Počet stran: 352

Anotace: Sedmnáctiletý Parker se, jakmile usne, ocitá ve snovém světě toho, komu se naposledy před spaním podíval do očí. Už to nedokáže dále snášet a pomalu umírá vyčerpáním. Pak však potká Miu, v jejímž snu dokáže usnout. Mie začnou chodit anonymní e-maily, které jí nahání hrůzu. Spojí si je s jeho nevysvětlitelným chováním a začne se mu vyhýbat. Jak ji jen přesvědčit, že Parker není jejím nepřítelem? Originální a netradiční zápletka celý příběh žene neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Napínavé, zajímavé čtení si udrží čtenářův zájem až do úplného konce.

Tohle dílo mělo podle anotace obrovský potenciál a úžasný nápad. No řekněte, být ve snu toho člověka, kterému se naposledy před spaním podíváte do očí, to se dá využít. Byly tam ale chvíle, kdy to, myslím, autorka až moc překombinovávala a tím mi to kazila, protože stačí využít jednu nadpřirozenou věc a vytvořit z ní dobrý příběh, než vzít jednu skvělou zápletku a přidat tam několik dalších, které už jsou prostě navíc a nedovolí mi soustředit se na hlavní téma. 

Na druhou stranu měla pár fakt dobrých nápadů ohledně nespavosti hlavního hrdiny a moc pěkně popisovala problémy, které mu to působí. Je tu hodně překvapivých zvratů a vůbec jsem netušila, jak to může skončit, což je vždycky fajn, když jsem napjatá až do poslední chvíle.

Četli jste některou z těchto knížek? Co na ně říkáte?

6 komentářů:

  1. Četla jsem Nespavost a víceméně souhlasím... Ale celkově mě ta knížka bavila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja pri cteni dost kolisala ale celkove to taky slo :)

      Vymazat
  2. Zatím jsem nečetla ani jednu, ale Nespavost a Eden mám doma a jsou v pořadí! :D Uvidíme, co na ně řeknu já. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojoo a eden mas (diky me!) i s autogramem co :-D nespavost vlastne mozna taky vid? :)

      Vymazat
  3. Tyto kniha zatím na mě čekají, až po nich sáhnu. :) Nic proti tvým "normálním" recenzím, ale tyto mini jsou snad ještě lepší. Vidím v tom to nejdůležitější, tedy, co chcu vědět, a jejich délka se mi zrovna hodila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ted nevim jestli mam podekovat nebo se nastvat :-D :-D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...