30. května 2015

KDO KOMUNIKUJE S BLOGERY - EUROMEDIA

Už tu bylo kolikero rozhovorů s nakladatelstvím na téma vydávání knihy apod. A co jsem si vymyslela já? Rozhovory s těmi, kdo se starají o blogery. Zajímá vás, něco o nich? Jak se k práci dostali a co obnáší? A samozřejmě jsem se z nich snažila vymámit pro vás pár tipů a triků pro knižní blogery. Tak mě sledujte a uvidíme, co z nich dostanu.

zdroj


Uveď se :)

Nazdar! Já jsem Míša a většina blogerů mě nejspíš zná jako tvář nakladatelství Yoli. Což je fajn – na starosti toho mám mnohem víc, ale Yoli je mému srdci rozhodně nejbližší. Takže to jsem já.

Jaká je tvá pracovní pozice.

Těžko definovatelná. Říkám si online marketing manager, ať je na mě máma hrdá, ale dělám vlastně všechno možné od spravování sociálních sítí až k řešení zákaznických dotazů. A taky samozřejmě odesílám recenzní výtisky blogerům a různým literárním webům.

Popiš nám svůj běžný pracovní den.

Ráno nejdřív v našem e-shopu bux.cz odpovím čtenářům na dotazy a komentáře –  kdy bude naskladněn dotisk, kolik dílů má tato série, a tak dál. Případně se omluvím, že nevím, a jdu to zjistit. To může být práce na patnáct minut, ale taky dvouhodinové peklo (před Vánocemi). Pak odpovídám na svou poštu a podle excelové tabulky vytvářím spoustu jiných excelových tabulek, které se pak vytištěné a podepsané odevzdají do skladu – takhle odesíláme recenzní výtisky. Až teď, když ses zeptala, mi dochází, že můj běžný pracovní den je asi docela chaotický :D Průběžně třeba dohlížím na sociální sítě, těch mám na starosti víc, třeba i facebook Odeonu či Ikaru, takže vytvářím obsah a reaguji na zprávy. Do toho přijde balíček od nějakého nakladatelství, tak to vyfotím a připravím soutěž na bux. Když mám chvilku, píšu články o knihách i o autorech. To beru jako svou hlavní pracovní náplň, přitom mám na to vlastně nejméně času. Pokud máme autogramiádu, běžím odpoledne tam, fotím a sepisuji reportáž. Tohle mi pořád jaksi přijde jen jako zlomek všeho… Rozhodně se nenudím.

Co kromě typického dne tě může potkat.

Například veletrh. Nebo jakákoli návštěva zahraničního autora, to jsme tady všichni v pozoru a obvykle to znamená nějakou akci pro veřejnost. Nebo když se čas od času objeví nějaký nápad, třeba teď jsme dělali ty pohledy Yoli, to mě moc baví, vymýšlíme, jak to udělat, prohlížíme si grafické návrhy, je to jednoznačně kreativnější než ty excelové tabulky. A hooodně ráda mám ty chvíle, kdy zavolá šéfredaktorka Šárka, že jsme objevili nějaký nejspíš slibný text a někdo by to měl expresně přečíst a podat zprávu, jestli je to opravdu taková pecka. To letím po práci domů jako blesk, skáču do postele s čajem a sušenkami a čtu a čtu…

Byl to vždycky tvůj dream job?

Ani nevím, jestli jsem někdy vůbec měla vysněnou práci. Naposled možná v pěti letech kadeřnice… Pak mě v maturitním ročníku chvíli držela představa pilotní školy, zjevný nesmysl, dodnes nemám ani řidičák :D Asi spíš procházím životem s přesvědčením, že kromě psaní toho moc neumím. Ale to nevadí! Jedna věc stačí, pokud ji člověk dělá dobře. Tohle místo nabídli jedné holce, která si na to netroufla a doporučila mě. Na pohovoru mi paní zjevně moc nedůvěřovala, dívala se spíš pobaveně a řekla, že jsem „exot“, ale potřebovali někoho hodně rychle, tak mě vzali. A mě to motivovalo, abych se fakt snažila a dokázala, že to zvládnu i bez diplomu z marketingu. Dopadlo to skvěle. Každopádně na začátku bylo opravdu spíš štěstí než cokoli jiného.

Co tvá práce a bloggeři?

S blogery se roztrhl pytel. Dost dlouho mi trvalo naučit se člověka odmítnout a zbytečně si to nevyčítat. Stejně není možné vyhovět všem a navíc někteří budí dojem, že ke knihám ani nemají zas tak pozitivní vztah. Někteří si třeba svépomocně vytvoří graficky úplně obludný blog, jen aby mohli požádat o výtisk. Aby se neřeklo, přidají tam tři rádoby recenze, nějaký povinný Čapek nebo Erben shrnutý v jednom odstavci, a pak mi napíší, že se jim nechce pořád chodit do knihovny, nebo že knihy jsou předražené, takže ať jim hezky něco pošlu. Ale to jsou extrémní případy, někdy to taky naopak skončí spontánním pokecem o čtení nebo o psaní, a to je moc fajn. Ráda jsem i za každý tip! Káťa ze Space With Books tak něco posílá skoro pravidelně, díky ní vyjde příští rok Unwind od Neala Shustermana.

14 komentářů:

  1. Mě spíše překvapuje, že si bloggeři o tu spolupráci napíší sami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem si psala sama, a nekteri si me nasli sami...

      Vymazat
  2. Je super nápad vyzpovídat někoho, kdo spolupracuje s blogery.. Moc se mi tento rozhovor líbil :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím souhlasit s Lucy Enne, ale na druhou stranu si říkám, zda si toho bloggera nakladatelství vůbec může všimnout v tom nepřeberném množství. Asi se nevyplácí jen tak čekat, když ví, že je dobrý, ale na druhou stranu musí odhadnout tu míru. Proto svůj blog prezentuji jen prostřednictví sociálních sítí, ale do nakladatelství už nepíši. Stále věřím v to, jak už jsem psala výše, že si mě někdo všimne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, dělám to úplně stejně :) a všimli si mého blogu už několikrát i před tím, než jsem ho prezentovala prostřednictvím soc. sítí.

      Vymazat
  4. bezvadny clanek, moc se mi libi, uzasny napad, jen zpovidej dal :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že je hezké, že se ta nakladatelství o čtenáře tak starají a dají si práci odpovědět na každý komentář - přičemž tolik blogerů to nedělá. :)
    A také myslím, že by ani Míša, ani nikdo z žádného nakladatelství, neměl mít ani sebemenší výčitky, když blogerovi poví ne. Řekla bych, že je milé, že vůbec odpoví. A každý by se k záporné odpovědi měl stavět co nejlépe - já se třeba snažím si z toho vzít dojem, že mám co zlepšovat a snažím se, aby byl můj blog lepší a třeba za pár měsíců či let se to může změnit. :)
    Tuhle jsem psala žádost o spolupráci a přišla mi záporná odpověď, pracovala jsem na blogu a nakonec se mi nakladatelství po měsících ozvalo samo. :)

    Zní to náročně, ale jako skvělá práce. Pro knihomola musí být úžasné pracovat s knížkami. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já musím naprosto souhlasit s Nika Roovy:) Knížky miluju a na blog přispívám strašně ráda, ale někdy hold spolupráce nedopadne. Já vždy pokládám za úspěch už jen to, že si na mě našli čas, koukli se na můj blog a potom mi na email odpověděli - a už nezáleží jestli kladně, či záporně. Zrovna s Míšou jsem před pár dny taky komunikovala a je strašně milá:) Na takové emaily, které píše, je vždy radost odpovídat:)

    OdpovědětVymazat
  7. Rachel, tohle se ti naprosto povedlo! Je super, že to někoho napadlo zrealizovat. Míša na mě působí sympaticky už nějakou dobu, a tohle je vážně skvělé! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Parádny nápad, rozprávať sa s ľuďmi, ktorí spolupracujú s blogermi! Konečne nejaký svieži vietor medzi blogmi, ktoré sledujem :D Rozhovory s autormi ma väčšinou nebavia, pretože tých autorov väčšinou nepoznám, a na článok s vydavateľstvom som ešte asi nenarazila, ale pri tomto tu som si hovorila, že škoda, že už je koniec, nakoľko to bolo veľmi zaujímavé čítanie :)
    Vzhľadom na to, že som v akútnom stave výberu toho, čo budem robiť, keď vyrastiem (i keď tá časť s "vyrastiem" je už skoro za mnou), taká robota by sa mi celkom páčila, čiže ju pridávam na zoznam vedľa už-nie-tak-tajnej agentky a učiteľky na vysokej :D

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělí článek i nápad :) Skvělí rozhovor. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moc hezký člůánek, bavil mě, klidně více takových. Je to zajímavé přečíst si zas pohled z druhé strany :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  11. Super nápad :) Rozhovor mě opravdu zaujal a myslím, že by mě taková práce hrozně bavila :)
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý rozhovor, vždycky je zajímavé si přečíst něco o lidech "v zákulisí" :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...