28. září 2014

PRIME TIME

Prime time
Liza Marklundová

Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 440
Rok a měsíc vydání: 07/2014

Anotace: Annika Begtzonová, novinářka pracující v kriminální rubrice Večerníku, je vyslána získat podrobnosti o vraždě celebrity showbyznysu – došlo k ní na zámečku nedaleko Stockholmu, obětí je populární moderátorka televizní talkshow Michelle Carlssonová. Společně s ní bylo na místě dvanáct osob, pachatelem může být kdokoli z nich. V průběhu pátrání Annika zjistí, že obdivovanou star téměř všichni z branže nesnášeli. Motivů měli nespočet – žárlivost, závist, kariérismus. Kdo ale Michelle nenáviděl natolik, že se neštítil ji brutálně usmrtit? Čtvrtý díl krimisérie švédské bestselleristky, jejíž knihy vycházejí ve 33 jazycích, řeší – po vzoru klasických detektivek Agathy Christie – zločin spáchaný v uzavřeném prostředí.

Nevím, čím to je, ale poslední dobou narážím stále na knihy, kde se mi často nedaří začíst se. Ne jinak to bylo s tímto dílem. Zpočátku se objeví obrovské množství jmen a postav, které nakonec kolikrát ani nejsou důležité, jen vyplňují prostor úvodu. Avšak když ještě nevíme, kdo je a není důležitý, ve snaze zapamatovat si jména, jsem se v tom akorát zamotala a část knihy jsem téměř nevnímala co čtu, protože jsem byla ztracená.

Kolem poloviny knihy se však postavy vykrystalizují a čte se mnohem lépe. Objevují se už jen ti důležití a příběh dostává spád a nabírá na zajímavosti. Lákavá je myšlenka typické detektivky z uzavřeného prostředí. Vražda se stane na zámku, kde je omezený počet lidí, jeden zemře a kdo z toho zbytku to byl? Tohle je to, co mě na knihu nalákalo.

Nepřestane mě fascinovat, že ve Švédsku mají novináři větší moc než policisté nebo alespoň to podle vyprávění tak vypadá. Jak jinak by totiž novináři mohli vyřešit případ, když ani policie na to nestačí, přehlíží detaily, nedaří se jí vyzpovídat svědky? Jasně, je to fikce, ale baví mě to, trochu odstoupit od reality a nechat hlavní hrdiny, aby si užili svou chvíli slávy.

Když jsme u té slávy, zavražděná osoba je (byla) známá moderátorka a herečka. Velká část rozhovorů se točí kolem jejího kariérního postupu, lidí z branže, názorů na ni, na slávu, jak ji to změnilo, jak to měnilo lidi kolem ní. Docela jsem o tom pak přemýšlela, je nahozeno dost vodítek k vytvoření si vlastního názoru na toto celé téma.

Musím ocenit, kolik znalostí autorka má. Několik vedlejších příběhů, které popisuje, se týkají docela odborných věcí, fungování firmy, všeho kolem televize, kolem novin, akcií, správy kraje apod. Vedlejší příběhy dotvářejí hlavní linii. Bohužel ale zde bylo méně co se týká soukromého života hlavní hrdinky Anniky, která nás provází celou sérií knih. V předchozím díle jsme se o jejím životě dozvědělo víc a dodalo mi to tak na realitě a zosobnění. Ne, že by tu nebylo vůbec nic, ale Anniku mám ráda, chtěla bych vědět víc. 

Pokud se tedy prokoušeme pomalým začátkem, pro milovníky detektivek to bude moc pěkné počtení. Já jsem knihu několikrát odložila a zase se k ní vracela. Nakonec toho nelituji, konečný dojem z ní mám veskrze kladný.

Recenze psána pro web DatabazeKnih.cz 

2 komentáře:

  1. Kniha me upoutala obalkou i anotaci , v nejblizsi dobe planuji koupit , take mam problem s mnozstvi postav diky kterym se pote v knize ztrácím , doufam ze se zactu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja si kolikrat v tech severskej knizkach ty lidi prejmenovavam na nejaky zkomoleniny jejich jmena, protoze ty jejich pismenka kolikrat ani neumim precist O:-) :-D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...