19. února 2015

ČTYŘKA

Čtyřka - Divergentní povídky
Veronica Rothová


Nakladatel: CooBoo
Počet stran: 192
Rok a měsíc vydání: 11/2014

Anotace: Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.

Na Čtyřku jsem se hodně těšila, série Divergence se mi líbila, tak tohle byla nezbytnost. Sice jsem ještě nečetla Alianci, ale ke Čtyřce stačí znát první díl, takže to nevadilo a mohla jsem vesele číst. Hodně mě zajímalo, jak to autorka pojme. Pohled na známý příběh z druhé strany, to není nikdy nic lehkého.

Dílo není nijak tlusté, dobrání se do konce tedy netrvá nijak dlouho, jde spíš o takovou jednohubku, než dlouhé zimní večery. Nejde o souvislý děj, části jsou poskládány z krátkých povídek, ukazující nám Divergenci z druhé strany, z pohledu, který neznáme, ale všichni jsme přemýšleli, co si asi myslel v tu chvíli ON.

Na jednu stranu jsem byla nadšená. Oblíbená série ještě nekončí a mohla jsem si dát přídavek, vžít se znovu do onoho dystopického světa, který jsem měla tak ráda. Na druhou stranu, nešlo o nic nového, závratného, světoborného. Moje sestra prohlásila, že jí přijde, že autorka to napsala jen proto, aby si dovydělala na slávě předchozích vydání. Když o tom přemýšlím, možná je to pravda.

Ale na druhou stranu, pro ty, kdo se chtějí dozvědět něco málo nového o Tobiasovi, co se mu přihodilo, než poznal Beatrice, jaké měl dětství a co ho přivedlo do neohroženosti a pro ty, kdo se našeho od divergentního páru  nějak nemohou odprostit a přečtou si cokoliv, jen aby se mohli vrátit zpět v čase a prožít si něco znovu a znova, je to docela dobrá volba.

Recenze napsána pro web Databáze knih.

8 komentářů:

  1. Ja som zatiaľ prečítala len Divergenciu. No Štvorku si prečítam asi až nakoniec, i keď píšeš, že stačí Divergenciu :) Teším sa na ňu, pretože Tobiasa mám hrozne rada!
    Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se po dlouhém rozhodování odhodlala si přečíst 1. díl se série - Divergenci, zatím jsem si na ni nevytvořila žádný názor, ale jsem zvědavá, jak se to bude dále vyvíjet. Pokud se mi kniha zalíbí, tak si určitě přečtu i ostatní díly :)
    Závěrem díky za krásnou recenzi, moc se ti povedla :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Divergence patří mezi mé oblíbené série, ale ke Čtyřce jsem se ještě stále nedostala, i když hrozně chci. Ale prostě není čas -_- Krásná recenze, máš stejný názor jako ostatní, což je asi dobře.. na doplnění do série je to ale skvělý, což já potřebuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych Čtyřku ohodnotila mírně nadprůměrnými třemi hvězdičkami... Stále jsem se totiž nerozhodla, jestli se mi líbila Aliance, a ani si nejsem jistá, co si myslet o Čtyřkovi. Jinak ale s Tvou recenzí souhlasím, skvěle jsi shrnula můj názor :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se to z pohledu Tobiase líbilo možná i víc, než z pohledu Tris :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Práve ju čítam a za chvíľku budem končiť štvrtú poviedku.. už sa len dostať na bonusy o Tris. Zatiaľ sa mi to ale páči. Veľmi rýchlo sa to číta a hlavne sa dozviem, aká bola neohrozenosť pred Tris. :)
    Pekná recenzia
    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní21/2/15 20:34

    Chtěla jsem se zeptat, zda bude pokračovat ta soutěž, jak ji máš s Knižním doupětem, nebo jestli bude aspoň nějaké vyhlášení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, planujeme jeste jedno kolo a pak urcite vyhlaseni, jen toho ted mame obe strasne moc a ani jedna na to nemela cas :( nekde jsme psaly velikou omluvu, moc nas to mrzi a urcite bychom to rady dotahly do konce, nebojte :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...