2. července 2015

KDO KOMUNIKUJE S BLOGERY - METAFORA

Už tu bylo kolikero rozhovorů s nakladatelstvím na téma vydávání knihy apod. A co jsem si vymyslela já? Rozhovory s těmi, kdo se starají o blogery. Zajímá vás, něco o nich? Jak se k práci dostali a co obnáší? A samozřejmě jsem se z nich snažila vymámit pro vás pár tipů a triků pro knižní blogery. Tak mě sledujte a uvidíme, co z nich dostanu.


Uveď se :)

Jmenuju se Helena, narodila jsem se v Praze, mám ráda všechnu kulturu, především knihy a divadlo. Pokud zrovna nesedím nad knihou nebo v divadle (nebo obojí najednou), ráda háčkuju, šiju a dělám další ruční práce. Jsem ráda, že jsem si našla práci, kde mohu číst i služebně. :)

Jaká je tvá pracovní pozice.

Už od roku 2003 dělám marketing a PR pro knižní nakladatelství Metafora.

Popiš nám svůj běžný pracovní den.

Běžný pracovní den? Každý den je jiný, ale obvykle si u kávy přečtu poštu, kterou pak průběžně řeším. Vymyslím příspěvky na Facebook a Twitter, ideálně na celý den dopředu. Když se stane něco aktuálního, tak příspěvky operativně vyměním. Pokud jsme v období poté, co vyšla nová kniha, jednám s novináři a recenzenty na uveřejnění, připravuji knihy na poštu a pod. Mezitím jednám se zahraničními tiskárnami ohledně našich připravovaných knih, vymýšlím soutěže, upravuji obsah webu, kontroluji e-shop.

Taky hledám ukázky, které chceme použít na propagaci, připravuju si drobné grafiky na sociální sítě a web. Ale tohle všechno nedělám každý den...to bych seděla v kanceláři do noci. :)

Co kromě typického dne tě může potkat.

Mimo běžné denní povinnosti připravuji inzerci do časopisů, píšu PR články, někdy i recenze našich knih. Je-li doba před knižními veletrhy, připravuji vše potřebné pro veletrhy. Velmi často také společně s kolegyněmi pomáháme vybírat naší šéfové, paní nakladatelce, nové tituly do portfolia.

Byl to vždycky tvůj dream job?

Ke své současné práci jsem se dostala přes práci v knihkupectví Neoluxor. Tam jsem pracovala první rok po skončení školy. Mou vysněnou prací byla práce s knihami, původně jsem chtěla dělat redaktora, editora nebo něco podobného. Ale díky své současné práci se dostanu k různorodým úkolům a to mě na ní baví.

Co tvá práce a bloggeři. Rozepiš se.

Práce s bloggery je plodná a vlastně dost jednoduchá. Spolupracujeme s necelou stovkou bloggerů, kteří se hlásí o novinky. Samozřejmě, že ne vždycky chtějí všichni všechno, ale i tak jsem spokojena, kolik z nich má zájem o většinu našich titulů. Baví mě, jaké píší různorodé recenze, co člověk, to názor. A tím pádem můžeme čtenářům poskytnout širokou škálu čtenářských pohledů na tu kterou knihu.

Když uvažujeme o přijetí nového bloggera, rozhodujeme se podle předchozího obsahu blogu, kvality článků, gramatické správnosti a také podle toho, zda jsme schopni strefit se do jeho vkusu.

Začínajícím bloggerům bych rozhodně doporučila, aby se trénovali v psaní a nevypouštěli do světa hned první pokusy o článek. Nepůsobí dobře, když v podstatě jen opíší anotaci a pak k tomu přidají dva odstavce vaty, zakončené prostým "byla to pěkná knížka" - samozřejmě přeháním, ale podobné články se mi opravdu občas dostanou do ruky. Taky bych radila, aby dbali především na gramatickou správnost a také jazykovou květnanost. Číst v jednom článku stokrát "dělat" nebo "jakoby" nebaví vůbec nikoho, o to méně nakladatele. Mám jeden odstrašující případ, jehož autora nebudu jmenovat. Ale slečna se nám hlásila, že by ráda recenzovala jednu konkrétní knihu. Jako referenci poslala video, jakýsi "videočlánek" nebo vlog, chcete-li. Video bylo na jedno určité téma, které slečna během 15 minut zmínila asi 80x. No a následnou recenzi na naši knihu napsala tak složitě a krkolomně, že jí nerozuměla ani naše odborná redaktorka. Takže takhle ne, tudy cesta k úspěšnému a čtenému blogu opravdu nevede. :)

6 komentářů:

  1. Tyto články se mi moc líbí. Jsou originální a přínosné. Vím, že knižní blogger nikdy nebudu, i přesto, že ráda čtu, ale recenze psané 'reálnými' lidmi mě vážně baví. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Další skvělí článek do tohoto projektu. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Missy, hrozně mě tyhle rozhovory baví. Od Metafory moc knih nemám, ale sem tam se najde kniha, která mě zaujme.
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, já s Metaforou spolupracuji a můžu říct, že paní Helena je velmi milá, přívětivá a nápomocná. Neměla jsem s ní jediný problém :) A i skrz článek jde poznat, že ej to milý člověk :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný článek :) Užitečné informace do budoucosti- snad někdy taky získám recenzáky. Jinak máš skvělý blog ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za článek :-). Paní Helena je moc milý člověk, jsem ráda, že mám tu čest s Metaforou spolupracovat :).

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...