2. října 2015

RC: ZTRACENÉ

Ztracené
Skutečné příběhy žen, které milovaly muslima
Eva Urbaníková


Nakladatel: Motto
Rok a měsíc vydání: 2015/07
Počet stran: 216

Anotace: Šest žen, které se zamilovaly do muslima Známá slovenská autorka se setkala se šesti Evropankami, které se zamilovaly do muže jiné mentality a odlišné kultury, provdaly se za něj a měly s ním děti. A pak se všechno změnilo a nic už nebylo jako předtím. Simona, Mona, Maruška, Baška, Renáta, Patrícia – šest žen vypráví o lásce, jakou předtím nezažily, o naději, o stěhování, o konvertování k islámu, o zklamání, o nové rodině, o zmizelých dětech, o podplacených soudech, o samotě a bezmocnosti, o boji proti zvykům a zákonům muslimských zemí. Eva Urbaníková přináší šest životních osudů, které nenechají nikoho lhostejným.

K této knize jsem se dostala naprostou náhodou. Objednala jsem si jinou a přišla tahle. Ano, v názvu druhé bylo také něco o ztrácení, tak předpokládám, že tak se to stalo. No a kniha doma, člověk koukne na anotaci a říká si, že to nezní tak špatně a když už to tu mám, tlusté to také není, skutečné příběhy mě vždy zajímaly...

A nemohla jsem se odtrhnout. Četla jsem na jeden zátah. V knize je šest příběhů žen, které milovaly muslima a nebudeme si lhát, nějak si s ním pěkně naběhly. Autorka si od nich nechává vyprávět celý jejich životní příběh, co je k tomu (asi spíš k němu) přivedlo, počátky, prostředky a bohužel neveselé konce.

Napadá mě, že když to není fikce, že mě úplně děsí momentálně nějaké dovolená v Egyptě. Člověk si říká, mě se to stát nemůže a ten můj muslim bude jiný a pak všechny skončí víceméně stejně a co je nejhorší, tamní politika a zákony v tom nikomu dvakrát nepomohou. Věděli jste například, že když otec dítěte řekne, tak nesmí vycestovat za hranice až do 18ti let? Což o to, ale když celý život žijete ve Švýcarsku a pak vás tam tatík vyláká na dovču, do země svého původu a vy se už nikdy nemůžete vrátit, to už nezní tak skvěle, co.

Většina z vás o mě ví, že dvakrát netíhnu k dětem a příběhy o nich mi žíly netrhají, ať se děje cokoliv. Tak taky jsem byla sama ze sebe překvapená, jak mi jich bylo líto. Víte, jak si ve filmech dělají srandu z dívání na horory, že rodinka sedí u TV a komentuje to "Nechoď tam! Za dveřmi je vrah!", tak to se mi stalo tady. V zamilovanosti každé z nich jsem, jako každý kdo to bude číst, viděla od začátku ty chyby, ta varování a říkala jsem jim "Nejezdi tam, uteč, nedělej to!". A ono ... Bohužel. 

Kdo má rád skutečné příběhy, či je, jako já, fascinován arabštinou jako jazykem, nerad by si naběhl a chce se varovat předem, jako to s vašimi penfriends může dopadnout nebo každý, kdo se rád ničí nad příběhy jiných, které prostě nekončí dobře a vy to předem víte, ale stejně s nimi trpíte a prožíváte každou událost a stejně doufáte, že to dopadne jinak, než jak naprosto přesně víte, že to směřuje. Tak pro vás je tohle must have jednohubka.

Psáno pro web Databáze knih.

2 komentáře:

  1. Mě baví filmy, které jsou natočené podle skutečných událostí. Zatím jsem žádnou knihu podle skutečné události nečetla, ale tohle vypadá zajímavě. Pochybuju, že se k tomu v nejbližší době dostanu, ale opravdu mě zajímá, jaké mají ty ženy příběhy. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  2. Od Evity - Evy Urbaníkovej mám knižky veľmi rada. Túto knižku som ešte nečítala, ale vidím, čo si kúpim, keď pôjdem do kníhkupectva :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...