14. listopadu 2014

PRAGUE DESIGN WEEK REPORT

Ve čtvrtek 6.11. jsem navštívila Prague Design Week. O této akci jsem se dozvěděla náhodou, tak jsem neměla moc času informovat se a zjistit si, co od toho čekat. Každopádně je to dost známé, takže prohloupit jsem nemohla, vstup nebyl nijak závratný, konalo se to v centru a rozhodla jsem se, že o designu vůbec nic nevím, tak bych se měla trochu poučit. A tak jsem vyrazila.

zdroj

Vstup byl téměř hned vedle orloje na Staroměstském náměstí, asi minutu od něj v podloubí. Myslela jsem si, že je to nějaké malé, ale jak jsem se sekla. V Praze je prostě plno překvapení. Nevím, kam se schoval, ale byl tam minimálně čtyřpatrový dům, propojený balkóny, pavlačemi, podloubími a podobnými výmysly. Prostoru vážně hodně!


Brala jsem to od přízemí a nebudu vám povídat o všem, bylo tam toho vážně mnoho. No ale přiznám se, že dost autorů jsem moc nepochopila. A abych byla ještě přesnější, nepochopila jsem je vůbec. Jako je to zajímavé a věřím, že přesně tohle je ten design, kterému nerozumím, ale když uprostřed černé místnosti stojí židle a nad ní jsou pověšené papíry, to je ono? A takových místností tam bylo víc, vlastně o hodně víc :-D

křeslo, vážně pohodlné!

Vždy jeden designér v jedné místnosti. Mohli jsme najít šperky, nábytek, oblečení, květiny, nádoby, fotky, světla, prostě vše možné. Povím vám teď o tom, co nejvíce zaujalo mě.


Tak třeba tyto náušničky stojí 20 tisíc jedny. Když jsem přišla, nějaká paní se zrovna ptala na cenu. Když jsem ji slyšela, vytáhla jsem hned foťák s tím, že to vám prostě musím vyfotit a ukázat, to si nemůžu nechat pro sebe. A pán viděl, že se o ně zajímám a prý, jestli si je chci vyzkoušet. Tak říkám, že ne, že na mě jsou moc hezký. A on, že jestli jsou na mě moc hezký, tak mi je klidně poškrábe. Ehm no nic. Tak jsem si je nezkusila, s tak drahou věcí nechci mít nic moc společného. Ale hezké jsou, to rozhodně. Perly a zlato. Ale na druhou stranu se přiznám, že kdyby řekl že je to korálek a stojí to stovku, neviděla bych v tom rozdíl.



Do čeho jsem se zamilovala, je Zahrada na niti. Podívejte se na fotky a řekněte, jestli to není nádhera. Tohle si domů, na rozdíl od výše uvedených náušnic, domů rozhodně pořídím. Jde o zahradu na niti, jak jde asi poznat z názvu. Vážně skvělý nápad, na to, jak je to vlastně jednoduché. Paní k tomu měla ještě klec s andulkami a ty krásně štěbetali a atmosféra tam byla prostě dokonalá. Trávila jsem tam nejvíce času. Navíc ta vůně! Taková ta zelená příroda, víte, co myslím, že jo? Ceny byly přijatelné, jako když si koupíme normální květinu v květináči.

celý pokoj
malý princ u bonsaje
vzdušná mandarinka

Další místo, kde jsem byla delší chvíli, byl promítací sál. Pouštěli krátké spoty na různé designérské kousky, auta, šperky, hodinky apod. Zaujal mě například skater, co si postavil rampu na moři a skákal z ní do vody. Co bylo vážně vtipné (i když nevím, jakou to mělo souvislost s uměním), byli modelové Victoria secret. Představte si fešáky ve spodním prádle a svaly jako Arnold S. jak začne říkat něco romantického (Můžu jít s tebou?), potom se nadechne z balonku s heliem a hlášku dořekne (Maminka mi totiž říkala, ať následuji své sny ...) To jsme se trhali smíchy, no takhle vám to asi moc vtipné nepřijde, ale zkuste si to představit, svůdný pohled, svaly a do toho šmoula hlas. Pobavilo mě to.

A to je asi tak všechno, co bych vám chtěla na toto téma říct. Chodíte někdo na podobné akce? Rozumíte, na rozdíl ode mě, designu? Umění? Kreslíte třeba?

5 komentářů:

  1. Tak já na takové akce nechodím vůbec :) ale teda uf, náušnice za 20 000 :O ale ta zahrada na niti je opravdu krásná, nedívím se, že si tam byla nejdéle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní akce, u nás nic takového není, takže jsem ještě na žádné podobné akci nebyla :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ta zahrada na niti je vážně nádherná :) Náušnice mě ani moc nenadchly, mám doma, řekla bych, hezčí a hlavně mnohem levnější :D A na ty modely s hlasy šmoulů bych se mrkla ráda, možná se po tom podívám někde na internetu, musí to být zábavné :D

    OdpovědětVymazat
  4. O design sa veľmi nezaujímam a umenie... kreslím a hrám na gitare, no v oboch som samouk a živiť by som sa tým nemohla :D Okrem toho občas recitujem a mám vzťah k divadlu, dalo by sa povedať :) Napr. tento rok sme v škole hrali Hamleta - v dvojiciach (Hamlet - Ofélia) sme chodili po triedach a za pár minút zahrali jednu scénu - my v angličtine, ale hralo sa v každom jazyku, ktorý sa na škole vyučuje. Detský sen byť herečkou si nesplním, ale môžem sa tomu venovať aspoň takto :D A, samozrejme, je tu stále literárne umenie :) Viac síce čítam než píšem, ale čo už :D
    Tá záhrada je krásna a tí modeli mi prídu vtipní :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zahrada na niti je vážně skvělá a docela to řeší problém s tím kam dát kytky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...