28. listopadu 2014

ZÁPISKY JEDNÉ KNIHKUPKYNĚ

Máme tu novou rubriku, nejdříve něco málo k názvu. Na minimálně třech blozích jsem viděla "zápisky jedné knihovnice", protože hodně z nás/vás knihomolů studuje nějaký literární/jazykový/knihovnický obor. Všichni asi víte, že i já pracuji s knihami a psali jste mi o nějaké mé denní postřehy, perličky, co jsem dělala, co mě pobaví, upoutá apod.. A když jsem přemýšlela nad názvem, chtěla jsem něco originálního, co zní v uších a uznejte, že slovo knihkupkyně vážně stojí za to. Takže tohle jsou mé zápisky týkající se práce v knihkupectví. 

 
Jak jsme rozplakali zákazníka ...

O tom, jací lidé chodí do knihkupectví, už tu článek byl. Tohle je však trochu jiný typ. Takže jací lidé k nám chodí?

  • Ti co mají peníze.
  • Ti co nemají peníze.

Takoví lidé ale chodí všude, že, to není jen naše doména :) Jde to ale rozdělit i dále. Obě skupiny se třídí na ty co:

  • Nemají rádi knížky a mají to jako dárek.
  • Milují knížky a mají to jak dárek.

A dnes bych vám chtěla říct o někom, kdo nemá peníze, knihy miluje a rád by je pod stromečkem rozdával jako dárečky svým milovaným.

Přijde k nám pohádková babička. Proč pohádková? Šedivé vlasy, milý úsměv, mluví potichu, příjemná a sympatická na první pohled. Prosí nás, zda-li bychom jí pomohli najít něco s letadly. Tak hledáme. Začínáme knížkou, stojí 300. Babička, že je to na ní moc. Tak najdeme za 200. Babička smutně, že to je taky moc. Pak se rozpovídá. Že už je prababičkou a má 4 pravnoučata. A všichni víme, jaký je asi důchod a život takhle starých a těžko fungujících lidí. Tak prý má pro každého hrozně málo peněz, aby nakoupila pro celou rodinu. No, skončili jsme u pexesa za 30.

zdroj

Bylo nám jí moc líto, šířila kolem sebe usměvavou auru, už jen sama sebou. To mě se často nestává, většinou spíš lidi nemám ráda (ehm, pardon :) ). Plus strasně chtěla dát své rodině nějaké knížky, stále chodila a vybírala a doufala, že najde nějakou božskou a přitom téměř zadarmo.  A chodí nám různé reklamní předměty. Když přijde někdo s dětmi a nakoupí, dostane třeba záložku se Čtyřlístkem, rozvrh apod.

Tak hledáme, hledáme a babičce jsme nabalily úplně všechno, co na krámě bylo. Záložky, papírová pravítka, rozvrhy, pexesa, obrázky, jak jsme to tak nosily, paní začaly téct slzy ...  Že na ní už dlouho nikdo takhle hodný nebyl a že se jí o to pravnoučátka poperou a že jsou to moc krásný věci a ... Prostě mě to fakt dostalo. Fakt moc. Bylo to strašně emotivní. Neuvěřitelně moc.

Tak to byl můj čtvrtek. Jak se máte vy? :)

27 komentářů:

  1. Tak tohle mě fakt dojalo, moc hezký, můžeš si to dát do toho projektu o sdílení radosti :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je strašne krásne, normálne slza v oku a hrča v krku. Obdivujem starých ľudí, ktorí napriek rôznym okolnostiam nezatrpknú na svet okolo a takých, ktorí sami majú málo a aj tak myslia aj na druhých. A je fakt, že drvivá väčšina tých ľudí vôbec nemala jednoduchý život. A je strašne milé ako ste sa zachovali :) Ja by som sa rozplakala asi tiež keby som videla, že som niekoho tak dojala.

    Domka Domková

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle je úžasný :) Normálně mi skoro vytryskly slzy dojetím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle mě vážně dojalo, věřím, že babička musela mít velkou radost.

    OdpovědětVymazat
  5. Jé to je tak krásné :) Mě by bylo hodně smutno, kdybych viděla nějakou babičku takhle brečet.

    OdpovědětVymazat
  6. Je úžasné, co jste pro paní udělali :) Strašně mě těší, když se ještě najdou lidi, kteří umí rozdávat radost :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je úžasné, co jste pro tu paní udělaly. A je vidět, že paní miluje svoji rodinu a snaží se udělat všem radost na Vánoce, i když nemá moc peněz. Mnozí by se mohli inspirovat.. :)

    OdpovědětVymazat
  8. To bylo od vás krásné. A i mně jsi tím dojala, že slza ukápla. A to zrovna nejsem z těch,co se dojímají při každé příležitosti.
    Podle mně jsi tímto i vystihla podstatu Vánoc, že nejde o to dostat spoustu drahých dárků, ale stačí maličkosti darované z lásky. Já jen doufám, že taková hodná paní ma pravnoučátka, která si to zaslouží a budou mít radost. Že to zkrátka nejsou žádní rozmazlení fracci, které takové věci pri nejbližší příležitostí zahodí.

    OdpovědětVymazat
  9. Na konci jsem měla slzy v očích :) Nic nepřivodí lepší pocit, než když pomůžeš druhému člověku. Jste skvělí!

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle je tak dojemné! Ani nevíš, jak strašně ráda vidím, že existují ještě hodní a slušní lidé, kteří dělají dobré skutky, jenom proto, že chtějí. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tohle je proste tak hrozne nefer. Ale na druhou stranu moc nadherne, ze jste pani udelali radost. Obcas je mi fakt lito, ze se veci, co si kupujeme, prepocitavaji jenom na penize. Melo by se do toho zapocitavat mnohem vic aspektu daneho cloveka, ale to si jen snim pohadku... Hlavni je, ze existuji dobri lide, kteri radi pomuzou, a dobri lide, kteri si tu pomoc vice nez jen zaslouzi :).

    OdpovědětVymazat
  12. Bože, to je fakt úžasný, jsem naprosto speechless. To se mi nestává. Je to krásné na obou stranách a do obou stran jsem se zamilovala. Jak kdybys napsala ten nejkratší příběh do knihy :P A já si po těchto pár řádcích oblíbila všechny postavy.

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že jste paní vážně hodně zlepšili den, a dost pravděpodobně celý Vánoce. Je vážně krásný, že jste to pro ni udělali. =)

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je naozaj nádherné :)

    OdpovědětVymazat
  15. Chce se mi pomalu brečet, smutný, ale zároveň krásný :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to ne naprosto úžasný! You made my day! ;) Mě sice nic moc nedojme, ale u tohohle jsem fakt měla co dělat. Je hrozně fajn vědět, že je venku někdo, kdo umí takhle pomoct (a zvlášť knihomolové, že). :)

    OdpovědětVymazat
  17. To je krásný, jak jste ji pomáhali a ta babička musela být úžasný. Ale je zlatá, jak se snaží všechny obdarovávat, i když nemá moc peněz, to je prostě hrozně nespravedlivý.. ti sobečtí mají miliony, ale ti hodní, laskaví mají sotva na uživení.. :/

    OdpovědětVymazat
  18. I když je to tady už asi milionkrát - krásný článek. Jen se trochu bojím, jestli se o to ta vnoučata skutečně poperou. Spoustu dětí si myslí, že každý má peněz spoustu, možná, že padají z nebe, nevím. Třeba budou zlamána, když nenajdou pod stromečkem nejnovější tablet, ale "jen" pravítka. Nezbývá než doufat, že se tak nestane. A od vás to bylo moc hezké, to se také hned tak nevidí :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak to je hrozně krásné, víc toho snad na to ani říct nedokážu :)

    OdpovědětVymazat
  20. Vy jste úžasní. Kdyby bylo takových lidí víc, byla by to paráda. Vidět to, bych se asi rozbrečela.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak tohle je neuvěřitelný! :) Asi začínám věřit tomu, že jsou i hodní lidé :) moc hezky napsané :)

    OdpovědětVymazat
  22. Tak takového člověka jsem ještě nezažila...Hezký článek!
    Můj zážitek je asi to, že se na mě navalilo XY lidí, kteří něco hledali a dva na mě mluvili anglicky. Samozřejmě jeden přes druhého. :D.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...