4. července 2014

FILMOVÉ LÉTO 2

Jsem tu s prvním příspěvkem letního speciálu. Včera jste se mohli u Syki dozvědět základní informace o filmu a pár zajímavostí o knize a autorovi, dnes se u mě vrhneme přímo na film a zajímavosti kolem něj.


NA HRANĚ ZÍTŘKA
Edge of Tomorrow

Akční / Sci-Fi / Thriller
USA / Austrálie, 2014, 113 min


Režie: Doug Liman
Předloha: Hiroši Sakurazaka (kniha)
Scénář: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Christophe Beck

Hrají: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton, Jeremy Piven, Lara Pulver, Charlotte Riley, Jonas Armstrong, Marianne Jean-Baptiste, Kick Gurry, Noah Taylor, Dragomir Mrsic, Lee Asquith-Coe, Madeleine Mantock, Tony Way

Jedním z důvodů, proč začínáme zrovna tímhle filmem je to, že momentálně ještě běží v kině, takže pokud bych vás inspirovala a dílo se vám zalíbilo, ještě ho určitě stihnete. Úvodem chci říct, že má na CSFD 88 % a je jako 87. nejlepší film, což už vám musí napovědět, jaký asi je. A já s tím rozhodně souhlasím.

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti. Mimikové, mimozemská rasa připomínající včelí kolonii, vytrvale útočí na Zemi, obracejí velká města v hromadu trosek a zanechávají za sebou miliony lidských obětí. Podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), který nikdy nebyl v žádné bitvě, je bez cirátů degradován a s nulovým výcvikem a mizernou výzbrojí poslán splnit úkol, který není ničím jiným než sebevražednou misí. Během několika minut je zabit, předtím se mu však podaří zneškodnit Alphu. Ač se to zdá nemožné, procitne opět na začátku toho samého pekelného dne a je nucen znovu bojovat a zemřít... a tak stále dokola. Přímý fyzický kontakt s mimozemšťanem způsobil, že se dostal do časové smyčky a je tak odsouzen prožívat nelítostnou bitvu znovu a znovu. S každým dalším pokusem se však zvyšuje jeho odolnost a pohotovost a své rostoucí schopnosti dokáže v boji s Mimiky lépe využívat. Po jeho boku bojuje členka speciálních jednotek Rita Vrataski (Emily Blunt), která zlikvidovala víc Mimiků než kterýkoliv jiný bojovník na Zemi. Každá další bitva je pro Cagea a Ritu příležitostí najít způsob, jak mimozemské vetřelce porazit a Zemi zachránit. (Warner Bros. CZ)

Z počátku jsem si říkala, jestli nemáme v kině špatný obraz. Nakonec jsem zjistila, že je to jakože přenos z televizního vysílání, takže pokud se taky leknete, nebojte, přejde to.

Hned zkraje jsme vrženi do akce, žádný příběh na začátku, vyprávění, seznámení s osobami, rovnou se jde na věc, žádná nuda, žádný pomalý rozjezd. Super. Další věc, co hodnotím pozitivně je, že v ohrožení je celé lidstvo, ne pouze Amerika, jak to u většiny amerických filmů bývá. Dokonce se mihne i mapa České Republiky a všech okolních států, to mě docela překvapilo. Tom Cruise zde není od začátku za hrdinu, ale vlastně za ňoumu a docela mu to jde. Známe ho jako akčního hrdinu, co je jasným vůdcem, chválím, že umí zahrát i přesný opak.

Exteriéry a interiéry nejsou nijak bohaté, ale to do postapokalyptického světa asi patří. Pokud jsem se dobře dívala, nemihnul se tam ani jeden strom, ani zelený lísteček. Dobře, tak mihnul, ale vážně jen minimálně. Všude kameny a kov. Dodává to na atmosféře.

Hudba klasická akční, hodně basů, dunění, v kině tohle skvěle vynikne, otřásá se pod vámi sedačka a brní vám nohy, proto doporučuju rozhodně radši kino, než sehnat si domů.

Abych to shrnula, film byl boží. Už dlouho jsem nebyla tak nadšená z akční bojové sci-fi. Má to myšlenku, akci, lásku, přátelství Jsou vtipní, ironičtí, drsní. Pokud nejste jen na romantické slaďáky s princeznovským pozadím, určitě si na tohle zajděte.

Pár věcí, co mě zaujalo:
  • Emily Blunt na svou roli trénovala šestkrát týdně po dobu čtvrt roku. Náročný trénink nezahrnoval pouze posilování a běh, ale i gymnastiku nebo jógu. Dokonce se naučila bojové umění Krav Maga.
  • Rita Vrataski (Emily Blunt) nosí ExoSuit, který váží skoro 39 kg.
  • Původní název filmu byl All You Need Is Kill, korespondující s knižní předlohou
  • Jedná se o první snímek, který byl natočen ve studiích Leavesden poblíž Londýna po jejich modernizaci a rozšíření, do které investovalo studio Warner více jak 100 milionů liber. Komplex filmových studií, který hostil například natáčení některých "bondovek" či filmů ze série o Harry Potterovi, se stal po rekostrukci základnou studia pro evropské filmování. (CSFD)

Trailer k filmu



Pár obrázků (CSFD)




Tak co, kdo půjde do kina? Pokud budete pak psát report, určitě mi sem hoďte odkaz, ráda se podívám na váš názor.

14 komentářů:

  1. Film už jsem viděla a celkem se mi líbil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. libil? to jsem rada :) nahod nejakou oblibenou scenu? proberem to :)

      Vymazat
    2. Víš co, asi když se poprvé probudil, když "umřel". Než se probudil, tak jsem si říkala, jako co teď bude, když nechají umřít hlavního hrdinu. :D :)

      Vymazat
    3. taky jsem si rikala, ze film konci nejak brzo :-D

      Vymazat
  2. bezva článek, na tenhle film jsem hodně zvědavá. vždycky jsem viděla kupu plakátů na vlakových nástupištích :D a rozhodně se na ně koukalo líp než na předvolební kampaně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju :) no asi skoro vsechno je lepsi nez predvolebni plakaty ne :-D

      Vymazat
  3. Já film neviděla, ale vypadá zajímavě. Je to trochu něco jiné, než na co jsem zvyklá koukat, ale rozhodně to stojí za pokus se podívat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja se taky bala, ze je to jine, nez znam, na vylozene bojove filmy moc nejsem, ale tohle ma myslenku a je to koukatelny, neboj :)

      Vymazat
  4. Videla som trailer a netušila som, že je to podľa knižnej predlohy, ani ma to nelákalo... ale po tomto článku to silno zvažujem, film vyzerá dobre.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem rada, ze jsem nalakala :) vazne se mi libil

      Vymazat
  5. Na akční filmy moc nejsem, ale nevypadá to špatně :) . Pochopila jsem dobře, že knížka nebyla přeložená do češtiny? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky nejsem moc na bojovy, ale tohle me mile prekvapilo. na info o knizce jukni k Syki :)

      Vymazat
  6. Ještě jsem neviděla, chystám se :-) Díky za vyčerpávající popis :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...