11. července 2014

FILMOVÉ LÉTO 4

Jsem tu s dalším příspěvkem letního speciálu. Včera jste se mohli u Syki dozvědět základní informace o filmu a pár zajímavostí o knize a autorovi, dnes se u mě vrhneme přímo na film a zajímavosti kolem něj.


Vlk z Wall Street
The Wolf of Wall Street

Životopisný / Komedie / Drama / Krimi
USA, 2013, 180 min


Režie: Martin Scorsese
Předloha: Jordan Belfort (kniha)
Scénář: Terence Winter
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Howard Shore

Hrají: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Kyle Chandler, Jon Bernthal, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Cristin Milioti, Rob Reiner, Jon Favreau, Shea Whigham, Justin Wheelon, Aya Cash, Michael Nathanson, Ethan Suplee, Katarina Cas, Joanna Lumley, J.C. MacKenzie, Ashlie Atkinson, Dan Bittner, Robert Clohessy, Christine Ebersole, P.J. Byrne, Matthew Rauch, Rosemary Howard, Jordan Belfort, Spike Jonze, Sandra Nelson, Bret Shuford, Nicole Rutigliano, Jake Hoffman

Anotace: Film Vlk z Wall Street přináší podívanou z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Někdy dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty. A peníze uměl také pěkně roztáčet. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou souložil na matraci ze samých bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil svou newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvlášť, pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout a mnoho dalších se chce pomstít. (Bontonfilm CZ)

Tento film je na CSFD 136. nejoblíbenější film a má hodnocení 84 %.

Tak tohle pro mě bude hodně těžké. Začnu tím, že jsem se na film dívala tři dny. Nebyla jsem schopná to dokoukat. Jen upozorňuji, že to má 3 hodiny. Chvíli jsem byla i přesvědčená, že to prostě vzdám, ale neměla jsem svědomí psát recenzi na něco, co jsem nedokoukala. Když jsem se dívala na internet na hodnocení, překvapilo mě, jak vysoce je tento film uznáván. Takže jsem si sedla a než jsem začala psát, hodně jsem přemýšlela. 

Sestra na tom byla v kině a když jsem se ptala na její názor, řekla, že byla docela překvapená, že jí to uteklo, že se nestihla nudit, ale že ji to nijak silně neoslovilo, ale že jejímu příteli se to moc líbilo, že je to asi spíš film pro chlapy. S čímž veskrze souhlasím.

Peníze, sex, prostitutky, drogy. O tom jsou první dvě hodiny. Tahle část mě fakt nebavila, nelíbilo se mi to. Nemělo to příběh, situaci a atmosféru jsem pochopila po dvaceti minutách a další hodinu a 40 minut to bylo pořád dokola. Chudák co zbohatne a cesta nahoru. V poslední cca půl hodině se konečně začalo dít něco, co mě zaujalo a docela to zvedlo můj postoj k dílu. Ale vážně by tomu nevadilo zkrácení.

Herecké výkony výborné. Leonardo dokázal skvěle zahrát naprosto odporného chlapa, vážně se mi téměř hnusil, jak to zahrál dobře. Neznala jsem moc herců a co se dívám na jména, ani až tak známá nejsou. Ale i oni hráli dobře. Byla to skupinka joudů postupující směrem vzhůru a přecházejících z tepláků do kvádra.

Co se povedlo, vtipy - scény, rozhovory, situace, akce. Docela jsem se zasmála.

Nejsem si jistá, jestli vám můžu tento film doporučit. Má svá pro a proti. Najdeme realistický obraz doby, vlivu na lidi, prostředí je hodně luxusní, život v bavlnce. Ale nemůžu zapomenou na to, jak jsem se ani za nic nemohla pořádně zakoukat. Ale myslím, že ještě za zmínku rozhodně stojí, že tento film je filmem životopisným! Docela drsné ... Tak se asi rozhodněte sami.

Zajímavosti:
  • Scény na plovoucí jachtě byly ve skutečnosti natáčeny ve studiu. Loď a oceán byly dotvořeny digitálně.
  • Margot Robbie byly ve filmu digitálně prodlouženy nohy. Ač má herečka pouhých 165 cm, ve filmu působí, že je vyšší. Samotná Margot se k tomu vyjádřila a popřela, že by o tom něco věděla. Sama potvrdila, že se jí to nelíbí.
  • Na půlroční natáčení plné šňupacích scén doplatil Jonah Hill svým zdravím. Po dokončení filmu strávil doma měsíc se zápalem plic a s odřenou nosní sliznicí.
  • Z důvodu častého zobrazení sexu a šňupání kokainu byl filmu původně udělen rating představující nejvyšší stupeň závadnosti. Aby dostal přijatelnější rating, musely být některé scény vystřiženy či jinak upraveny.

Pár snímků:





Viděli jste tento film? Slyšeli jste o něm něco? Podíváte se?

9 komentářů:

  1. Film jsem viděla a v půlce jsem ho vypla, protože mi to přišla hrozná kravina a pak jsem ho za dva dny zapla a dodívala se na něj a nějak záhadně se mi zalíbil. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mame uplne stejne :) ja ho vypnula trikrat a prosila at uz to skonci, ale pak se mi to nejak zahadne rozlezelo v hlave a ... :-D

      Vymazat
  2. Eada bych se na film konecne podivala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Abych byla upřímná, já to nevydržela ani tu půl hodinu. :-D Ty vysoká hodnocení nechápu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. mám v plánu se na to kouknout.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Už dlhšie som rozmýšľala, že si film pozriem, hovorili mi, že je to celkom fajn, ale nejako sa do toho furt nemám. :D Možno raz, o sto rokov, keď sa budem nudiť, pozriem, čo je to zač. Ale zatiaľ je toľko filmov a seriálov, že si už musím urobiť normálne zoznam, čo môžem a čo nemôžem pozrieť, inak by som strávila pri pozeraní polku života.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...