24. července 2014

KRUH

Kruh - Elfgrenová Sara B., Strandberg Mats

Nakladatel: Fortuna Teen
Počet stran: 520
Rok a měsíc vydání: 09/2012

Anotace: Mrazivý a nelítostný příběh ze Švédska. Je jich šest, jsou Vyvolené. Jsou čarodějnice. Musí se spojit, stát při sobě a postavit se zlu, které je všude kolem nich. Engelsfors. Krásné jméno, příšerné město. Obklopené hlubokými lesy, kde lidé často zabloudí a zmizí. Jedné noci, kdy se měsíc zbarví do tajuplné rudé barvy, je svedeno šest dívek dohromady do zrušeného zábavního parku. Nemají nic společného. Nevědí, jak se tam dostaly ani proč tam jsou. Brzy však pochopí, že jedna bez druhé nepřežijí.


Šest dívek, které se jedné noci ocitnou ve stejnou dobu na stejném místě. Žádná v podstatě neví, proč se tam vydala, ale všechny pocítily nutkání, kterému nešlo odolat. A tak jsou tady, objeví se u nich zvláštní čarodějnické schopnosti a musí se společně postavit zlu, jinak celé jejich město a jejich blízcí padnou do záhuby. Když ale spojíme šest naprosto rozdílných lidí, kteří se navíc zrovna nemají v lásce, dokážou si vzájemně pomoci? Protože k překonání problémů je jich potřeba všech šest ...

Když jsem začala číst a v každé kapitole byl příběh jednoho člověka, říkala jsem si, kolik jich asi bude a jestli to bude pochopitelné a zapamatovatelné. Je jich šest a každá má svůj vlastní příběh, o kterém se v knize dozvídáme. Rodinné problémy, finanční problémy, partnerské vztahy, osobní problémy, moc mě bavilo, že kromě páteřního příběhu je v knize šest dalších.

Co se týká nápadu, je to trochu slabší, čekala jsem zajímavější schopnosti, větší zlo, zapeklitější situaci, více řešení. Každopádně kniha má přes 500 stránek a já jí přečetla téměř jedním dechem, aniž bych se stihla nudit nebo si uvědomit, jak rychle to utíká, takže na ní přece jen asi něco bude.

Najdeme zde hodně rozboru jednotlivých postav. O každé z dívek se dozvíme, jaká je, čeho se bojí, co ji trápí, jak na ni situace působí a jak se s tím vyrovná. Vyvolené nejsou původně kamarádky, proto je zajímavé sledovat, jak je situace spojí, jak se s tím vypořádají a jak je to změní.

Tato kniha bude dokonce zfilmována, pokud vím, už se snad i natáčí, tak jsem ráda, že jsem si ji stihla přečíst před shlédnutím. Momentálně rozečítám druhý díl z plánované trilogie, takže se brzo dozvím, jak příběh pokračuje.

14 komentářů:

  1. Kniha vypadá opravdu dobře. Také bych to ráda stihla přečíst ještě předtím než uvidím film. Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju. taky musim vzdy precist knihu pred filmem, obracene to stoji za houby vid :)

      Vymazat
  2. Ta obálka je moc hezká a anotace taky působí příjemně. Knihu jsem však ještě nečetla, i když bych po tvé recenzi i docela chtěla. Moc hezky napsaný to máš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju za pochvalu :) obalka je super a anotace je docela lakava, to je fakt :)

      Vymazat
  3. Knihu si chcem už dlhšiu dobu prečítať :).

    OdpovědětVymazat
  4. tak tuto knížku jsem četla asi někdy v zimě, pamatuju si fotku, ale neuvěřitelně se mi líbila. Myslím, že teď nějak bude i filmové zpracování, na které se moc těším, ale ještě jsem se nedokopala k tomu, abych si přečetla druhý díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo bude film, taky se na nej tesim. ja ctu dvojku zrovna ted, nekde na podzim ma vyjit trojka, tak abych to stihla :)

      Vymazat
  5. Viděla jsem ji v Levných knihách a druhý díl ve slevě v Neoluxoru, ale váhala jsem, jestli si je pořídit. Teď už vím, že ano, tak snad ještě nejsou vyprodané :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no v luxoru to jeste maji, to jsem videla, ale ty levny knihy uz bych rekla, ze bohuzel :(

      Vymazat
  6. Tak to vypadá na bezvadnou knížku! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kruh jsem dostala k Vánocům a přečetla, a tak nějak s tebou souhlasím. Dalo se z toho vyždímat víc, ale nemohla jsem se odtrhnout :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jak už jsem ti říkala, když jsme se viděly, nikdy mě to k téhle knize netáhlo. Ale tvá recenze mě donutila to celé přehodnotit, nakonec to nemusí být tak špatné počtení. :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...