23. července 2014

OKŘÍDLENÁ DUŠE

Okřídlená duše - Amanda Stevensová

Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 368
Rok a měsíc vydání: 11/2012

Anotace: Amelia Grayová od dětství vídá duchy. Aby se před nimi chránila, dodržuje určitá pravidla. Jedno z nich nyní bere za své – detektiv John Devlin, jemuž Amelie pomáhá při vyšetřování série krutých vražd, ji abnormálně přitahuje, ačkoliv ho doprovázejí dva duchové. Mrtvola na hřbitově, který má Amelia restaurovat, je jen prvním článkem v řetězci matoucích stop. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k pravdě, ale také k zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama. Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí… a ta může sahat až za hrob.

Amelia Grayová je restaurátorkou hřbitovů. Když ji oslovi detektiv Jonh Devlin s tím, že na hřbitově, na kterém právě pracuje, se našla mrtvola a poprosí ji o odborný dohled, co se týče zacházení s památkami při vyšetřování, nevidí v tom Amelia problém. Krom toho, že od dětství vídá duchy, což znamená dodržování přísných pravidel, aby to člověka trvale nezasáhlo, a krom toho, že John má s sebou hned dva. Pomůže mu s případem? A jaký to bude mít vliv na její život, když poruší, co si svatosvatě slíbila, že se nikdy nestane?

Co musím pochválit na úvod je rozhodně obálka, uchvátila mě. Přilákala mě ke knížce už jen tím, jak vypadá. Plus název s touto obálkou, jasná volba. Když jsem se pak dozvěděla, že obrázky skvěle sedí s příběhem uvnitř a že další dvě pokračování ladí s tímto dílem do knihovny jak ulité, byla to jasná volba.

Celý děj se odehrává na hranici reality a nadpřirozena. Jde částečně o detektivku, což je báječný nápad, protože kdo by věřil, že to půjde sladit k duchařině. A šlo. Celou dobu jsem čekala, jestli ono vyšetřování nějak nebude narušeno něčím naprosto nereálným a já se zklamu, naštěstí se tak nestalo a já celou dobu přemýšlela, jestli je to tedy víc detektivka a mám se soustředit na případ a nebo duchařina a mám se zaměřit tímto směrem. Provází nás napětí, skryté pod povrchem, až z toho mrazí.

Hlavní hrdinka je od začátku sympatická. Obyčejná žena s docela neobyčejnou prací. Je totiž restaurátorkou hřbitovů. Což je další, co musím na knize vyzvednou, originalita. Nikde jsem o ničem podobném zatím nečetla. A že je tam tomu věnováno dost prostoru. Dozvídáme se, co znamenají různé symboly na hrobech, obrázky, rytiny, jak se kdy kde pohřbívalo, je to moc zajímavé. A jako třešničku si Amelie vede blog, pod přezdívkou hřbitovní královna, takže spolu s ní ještě pronikáme do tajů úspěšné blogerky.

Kromě všech příhod kolem s Amelii žijeme její život. Mám ráda, když se dozvím jak vypadá hrdinky byt, že když vstane jde se projít a koupí si každý den laté v kavárně na rohu, u blogování pije černý čaj a z okna při tom pozoruje zahradu apod., naprosto obyčejné věci, co nám dodají pocit, že ji vlastně dobře známe.

A jako ve většině knížek, nesmí chybět komplikovaná láska, aby příběhu dodala šmrnc. I toho se zde dočkáme. Autorka nám tak vytvořila několik rovin příběhů, které se v knize odehrávají najednou a přitom každý zvlášť.

Pokud to zatím není dostatečně jasné, z tohoto díla jsem byla nadšená a už na mě doma čeká pokračování.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju Knižnímu klubu.

8 komentářů:

  1. Já četla dva díly z této série a byla jsem stejně nadšená jako ty. Spojení duchařiny a detektivky je tak dokonalé, že z toho nevznikají žádné nedostatky, nebo nereálné věci. (když pominu, že Amelie vidí duchy). Celkově je tahle série povedená a originální :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra a moji knihu má Týna Pekárková! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem vůbec nečekala, že se mi tahle knížka bude líbit. A líbila se mi hodně. A je to pár dní, co jsem četla druhý díl, který má o dost lepší atmosféru, bohužel je hodně předvídatelný.

    OdpovědětVymazat
  4. Dlhšie po nej počumujem :) vyzerá dobre :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nedávno jsem ji taky dočetla a byla to PARÁDA!

    OdpovědětVymazat
  6. Dlouho si jí chci přečíst, takže jdu do toho :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty čteš samé lepší knížky! :) Musím konečně zajít do knihovny :)

    OdpovědětVymazat
  8. Navzdory tomu, o jakou duchařinu se jedná, jsem si Hřbitovní královnu opravdu zamilovala! A pokračování je ještě lepší! :))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...