29. července 2014

SMRT VE VRATISLAVI

Smrt ve Vratislavi - Vlastimil Vondruška

Nakladatel: Moba
Počet stran: 304
Rok a měsíc vydání: 06/2014

Anotace: Vyslanec českého krále jedná ve Slezsku, ale zmizí a nikdo netuší, co se mohlo stát. Protože jde o ožehavou diplomatickou misi, je třeba postupovat taktně. Král Přemysl II. Otakar samozřejmě nechce nechat pátrání jen na vratislavských úřadech, proto posílá do Slezska v přestrojení svého věrného služebníka Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníky panoše Otu a velitele Diviše. Jakmile však ti tři dorazí do Vratislavi, dojde k vraždu, která nejen že pátrání zkomplikuje, ale odvede jejich pozornost zdánlivě úplně jiným směrem.

Oldřich z Chlumu, jeho manželka Ludmila z Vartemberka a jejich panoš Ota se na přání krále vypraví do Vratislavi pátrat po ztraceném rytíři. Vše ale musí proběhnout tajně, protože i onen vyslanec zde byl za tajným úkolem. Nesmí tedy vzniknout žádné podezření, proč se ve Vratislavi naši vyšetřovatelé skutečně ocitli. Jejich úkol nebude lehký, nemají vůbec žádné stopy a vypadá to, jako by se po veškerých informacích země slehla.

Určitě všichni víte, že jestli něco nečtu ráda, jsou to historické romány. Tohle neměl být sice vyloženě historický román, ale stejně ve mě byla jen malá dušička, když jsem knížku otevírala. Ale podporujme české autory a o Vondruškovi jsem toho tolik slyšela, nedalo se odolat.

Musím pochválit atmosféru celého vyprávění. Skvěle popsaná doba Přemysla II. Otakara, i když jsem se o dobovou tematiku nikdy nezajímala, teď už vím, co si pod tím představit. Vím, jaké kdo měl postavení, jak se přibližně lidem žilo, co koho trápilo.

Mile mě překvapila bohatost použitého jazyka a čtivost knihy, i přes používání starších výrazů. Musím říct, že jsem si to naopak zamilovala, než aby mě to odradilo - šenk, sklepnice, nevěstka, denáry, kupci, trhy, glejt. Vše to jen podporuje výše vychvalovanou atmosféru a dobovost.

I samotná zápletka je poutavá, nápaditá a okolnosti se dozvídáme postupně, jak je naši vyšetřovatelé odhalují. Navíc pátrání probíhá po staru a bez technologií, to mě moc bavilo, jak musí vynaložit nějakou námahu, aby dostali informace, někam dojet, ne si jen zavolat apod. Hodně se hrálo na náhodu a na dobrotu ostatních lidí, ale věřím, že právě takto to dřív asi mohlo být. Bez trápení se přiznám, že mám v plánu dojít si koupit dalšího Vondrušku a ponořit se do jeho dalšího staročeského detektivního příběhu.

Za recenzní výtisk děkuju internetovému knihkupectví Knihcentrum, kde také můžete knihu zakoupit.

2 komentáře:

  1. Tak to já si ho přečtu taky, když se ti líbil. Protože já taky nemám ráda historický romány, tak uvidíme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt se mi to líbilo, až jsem se sama divila :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...