5. července 2014

ŽENA S MATEŘSKÝM ZNAMÉNKEM

Žena s mateřským znaménkem - Hakan Nesser

Nakladatel: Moba
Počet stran: 256
Rok a měsíc vydání: 05/2014

Anotace: Dva muži jsou mrtví. Zemřeli stejným, brutálním způsobem. Oba byli zasaženi čtyřmi výstřely – dvěma do břicha a dvěma do hrudi. Není pochyb o tom, že v obou případech jde o stejného pachatele, ale inspektor Van Veeteren a jeho lidé tápou ve tmě. Pak se ukáže, že ti dva mrtví před třiceti lety společně prošli důstojnickými zkouškami v armádě. A také se objeví jedna krásná mladá žena. Van Veeterenovi postupně dochází, že v nebezpečí jsou i bývalí přátelé zabitých mužů. Dokáže však zabránit dalším vraždám?

Téměř dokonalé vraždy. Detektivové nenacházejí žádný vztah mezi dvěma mrtvolami, stejně brutálně zavražděnými, a pokud, tak nijak neprůkaznou. Dlouho se jim nedaří postoupit v případu dále, pohnout se z místa. Když se podaří narazit na pravděpodobnou spojitost, vypadá to, že budeme mít další oběti. Podaří se týmu Van Veeterena včas zasáhnout?

Co musím pochválit, je bohatá slovní zásoba a vtipně použité a vymyšlené fráze. No řekněte "Den se vlekl jako tuleň v poušti", používají neotřelá a nová spojení. Komisař je skvěle ironický a jeho hlášky jsou promyšlené, žádná suchá a nudná ironie.

Příběh není rozhodně žádné velké drama, to od knihy ani nečekejte. Jde o klasickou detektivku, kde se zaměřují spíše na přemýšlení, rozebírání a detaily kolem, než napětí a akční vyvrcholení. Závěr je vlažný, ale docela nečekaný, takže mu to nakonec na kvalitě neubírá.

Oproti krimi, co znám, zde řeší případ velmi pomalu. Od první vraždy uplynuly tři týdny a komisař oddělení stejně dá na víkend volno. To je docela neobvyklé, byla jsem z toho trochu zmatená, chvílemi to vypadá, že případ vlastně vůbec nechtějí vyřešit.

Líbilo se mi, že jsou zařazeny kapitoly i z pohledu vraha, dozvíme se o pohnutkách, přípravách, vidíme psychologii, co se za tím skrývá. Chvílemi jsem vrahovi skoro i fandila, tento pohled byl popsán opravdu dobře.

Nakonec ale všechno dobře dopadne, rozuzlení dostaneme, vysvětlení dostaneme. Příjemně si počteme, sice si nekoušeme nehty nervozitou, ale hlavní myšlenka a pointa je rozhodně použitelná.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Moba.

6 komentářů:

  1. Tato recenze mě na knížku velmi navnadila. Akorát by mě zajímalo proč se knížka jmenuje Žena s mateřským znaménkem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli to chces vaaaazne vedet, napis mi do zprav na fb ;)

      Vymazat
  2. Díky, mám jí v hledáčku:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Klasická detektivka, to by mohlo být něco pro mě :) Pěkná recenze, rozhodně mě navnadila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky :) jojo klasicka, jestli jsi na tenhle styl, tak se ti bude libit :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...