19. června 2015

KDO KOMUNIKUJE S BLOGERY - GRADA

Už tu bylo kolikero rozhovorů s nakladatelstvím na téma vydávání knihy apod. A co jsem si vymyslela já? Rozhovory s těmi, kdo se starají o blogery. Zajímá vás, něco o nich? Jak se k práci dostali a co obnáší? A samozřejmě jsem se z nich snažila vymámit pro vás pár tipů a triků pro knižní blogery. Tak mě sledujte a uvidíme, co z nich dostanu.


Uveďte se :)

Přeji dobrý den všem čtenářům a čtenářkám knih nejen z Grady.

Jaká je Vaše pracovní pozice.

Jmenuji se Zuzana Lebdušková a od srpna 2014 pracuji v marketingovém oddělení Nakladatelského domu GRADA. Na starost mám propagaci odborných zdravotnických knih, což mi zabere značnou část mé pracovní doby. Od roku 2015 však GRADA zavedla také nové značky pro dětskou literaturu (BAMBOOK), literaturu poznání (ALFERIA) a beletrii (COSMOPOLIS), se kterou nedávno vstoupila na knižní trh. A tak s šéfredaktorkami vymýšlíme, jak zaujmout čtenáře a čtenářky a zviditelnit krásné dětské knížky pod značkou BAMBOOK a také beletrii, kterou je český knižný trh (naštěstí pro čtenáře a naneštěstí pro nakladatele) přesycen. Kromě klasické spolupráce s redaktory v médiích jsem začala kontaktovat také nadějné knižní blogerky a blogery, jelikož ze své zkušenosti vím, že oni dokáží člověka nadchnout pro knihu, nebo naopak zabránit zbytečnému utrácení.

Popište nám svůj běžný pracovní den.

Můj běžný den neexistuje. Naštěstí! Má práce je velice pestrá a různorodá. Někdy jezdím na lékařské konference a nabízím odborné publikace. Chvíli je ze mě paní magistra Lebdušková, která lékařům představuje knižní novinky v jejich oboru, aby dokázali lépe léčit, chvíli jsem prodavačka knih, co počítá peníze, vypisuje paragony, dělá inventuru a účetnictví a trne, zda vše vyjde do posledního halíře. Občas jsem i stěhovák a tahám těžké knihy z místa na místo a zpět do skladu. Dost často trčím v pražských kolonách a svištím po českých drncavých dálnicích. V kanceláři pak rozesílám knížky těm, kteří mi slíbí, že o nich napíší, vyřizuji e-maily, domlouvám prodeje, křty knížek. Ty mám nejraději, protože se hezky obléknu, zajistím catering, víno teče proudem a připíjí se šampaňským. Souvisí s tím však výroba pozvánek, rozeslání tiskové zprávy novinářům a spoustu drobností kolem. Také vymýšlíme různé způsoby propagace knih, děláme slevové akce, letáčky, plakáty. A hodiny bych mohla popisovat, jak jsem chystala letošní Svět knihy, kde jsme propagovali nové značky Nakladatelského domu GRADA - Bambook pro děti, Cosmopolis pro beletrii a Alferia pro poznání duše.

Co kromě typického dne Vás může potkat.

Jelikož nemám typické dny, tak čelím různým netypickým nástrahám. Jednou jsem například v devět ráno před křtem sháněla květinu pro autorku mezi Olšanskými hřbitovy, kde je jedno květinářství vedle druhého, ale žádné neotevřelo v čase, ve kterém mělo, a tak jsem v zoufalství a v podpatcích pomáhala vyklízet malou dřevěnou boudu plnou smutečních věnců (bylo to před  Dušičkami), aby se květinářka (zaměstnaná v tomto oboru čtrnáct dní) dostala k růžím. Ty poté položila na palmový list a ovázala rudou stuhou. A tak jsme vážené německé profesorce Ethel Földi předali při křtu kytku jak na rakev.

Byl to vždycky Váš dream job?

O práci v Gradě jsem si ani nesnila. Zkusila jsem štěstí odvážného až drzého absolventa vysoké školy bez několikaleté praxe v oboru a odpověděla na inzerát. Okamžitě jsem věděla, že to je má vysněná práce a moc jsem chtěla uspět. Po třech náročných pohovorech mi pan ředitel Brunát zavolal se slovy, že zjistili, že celkem ráda čtu a o knihách toho dost vím, a tak jsem se dostala do velkého knižního nakladatelství, mezi báječné lidi, kteří žijí knihami a svou prací. Teď naopak mívám občas i pracovní noční můry. Například, že neseženu květinu na křest. Což se mi skutečně zdálo tu noc před výše uvedenou historkou.

Co Vaše práce a bloggeři. Rozepište se.

Se spoluprací s blogery jsem na začátku. Zkusila jsem několik oslovit, někteří oslovili aktivně mě a občas jim pošlu vybranou knihu, která je zaujme, jelikož jsme s beletrií opravdu na začátku. Někteří šéfredaktoři spolupracují se spřátelenými blogery. Zatím tuto oblast propagace oťukáváme, i když já jí pevně věřím. Sama pročítám různé blogy o knihách, foodblogy, blogy o oblečení a vím, jaký na mě mají vliv. Velký! Proto si do budoucna dávám závazek věnovat blogům a jejich autorům více času. A jak si je vybírám? Podle počtu návštěvníků, designu stránek, výběru knih a jazykové a stylistické úrovni recenzí. Jsem však ráda, když si oni vyberou nás.

7 komentářů:

  1. Tak slečna z Grady je ultra sympatická!
    Pro mě bylo tohle nakladatelství vždy spojeno spíš s počítačovou a odbornou literaturou (ať žije Tělovýchovné lékařství :-D), ale od doby, co jsem objevila knihu "Kde jsou surikaty?", občas na jejich web zabrousím.

    Kdo surikaty nezná - doporučuju! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Tomu říkám opravdu vysněná práce! :)
    Také bych jednoho dne chtěla mít tak pestré zaměstnání, aby mě každý den něco překvapilo, abych každý den řešila něco nového.
    Beletrii od nakladatelství Grada jsem doteď moc nečetla, ale teď se po nějakých dílech určitě podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak se pžiznám, že nakladatelství vůbec neznám, tak abych to napravila. Mrknu co nabízí za beleterii. A souhlasím s tím, že paní/slečna je moc sympatická :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Pekny clanek, prace kde kazdy den je uplne odlisny musi byt super :) Urcite by bylo super udelat vice interviews, je to velmi zajimave :)
    Lenny Mali i Danmark

    OdpovědětVymazat
  5. Nah, tak teda musím říct, že paní působí hrozně sympaticky! ^^
    Co se Grady týče, tak akorát tak vím, že existuje, ale žádné konkrétní knihy se mi k nim nevybaví, nom.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý projekt :-) a slečna mi je také moc sympatická. Od Grady mám teď novinku - Od zítřka budu sexy třicítka a pevně věřím tomu, že kniha bude vtipná a milá.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...