5. března 2015

ZÁPISKY JEDNÉ KNIHKUPKYNĚ

Máme tu novou rubriku, nejdříve něco málo k názvu. Na minimálně třech blozích jsem viděla "zápisky jedné knihovnice", protože hodně z nás/vás knihomolů studuje nějaký literární/jazykový/knihovnický obor. Všichni asi víte, že i já pracuji s knihami a psali jste mi o nějaké mé denní postřehy, perličky, co jsem dělala, co mě pobaví, upoutá apod.. A když jsem přemýšlela nad názvem, chtěla jsem něco originálního, co zní v uších a uznejte, že slovo knihkupkyně vážně stojí za to. Takže tohle jsou mé zápisky týkající se práce v knihkupectví. 


Styděli jste se někdy za to, co kupujete? 

Dlouho jsem tu nebyla se zápisky a protože mě dneska napadlo téma, musela jsem ho hned hodit na papír (do počítače), takže tady ho máte.

Styděli jste se někdy za to, co kupujete? Poslali jste pro knížku radši někoho jiného? A nebo jste použili nejčastější hlášku ever "To není pro mě", aniž by se vás na to někdo ptal? Přiznejte se!

Poslední dobou jsem to hodně zažívala u Padesáti odstínů šedi. Tím, jak se film dostal do kina, zvedl opět prodejnost knížek, ale ne každému je to sympatické. "To je pro kamarádku. To mám pro maminku. Nemohla byste mi doporučit? Hmmm tak třeba ty Odstíny." Jasně, když přijde holčička s tatínkem, asi jim věřím, že celou sadu kupují mamince, ale když přijde slečna mého věku a aniž bych se jí na něco ptala, má hroznou potřebu povědět mi, jaká je to hrůza a že to samozřejmě nemá pro sebe (nehledě na to, že zná všechny jména z jedničky a zmíní se, že "jak to teda asi v tý dvojce dopadne...")

U čeho se to stává také často, je Láďa Hruška či fotbalisty (Zlatan apod.) "Dejte mi jednoho toho vařícího blbce". Jojo je váš. Kolem Valentýna se prodávali Erotické masáže a Výbušný sex. Taky pro "Bůh ví koho..." Milion řečí kolem, kecičky a rečičky... Mě to nezajímá, já jen chci, abyste mi to zaplatili ;)

Neříkám, že to poznám vždycky, ale jsou situace, kdy vám je to předem jasné. A přiznám se, že i já jsem kupovala knížku pro "kamarádku", i když je to tedy už roky zpátky. Co vy, styděli jste se někdy za svůj nákup a svedli ho na někoho jiného? Pochlubte se ;)

18 komentářů:

  1. Výmluvu jsem u knih nikdy nepoužila :) Co čtu je jen moje věc, a nestydím se za to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, já si teda nepamatuju, že bych někdy kupovala knihu a potřebovala se u toho vymlouvat, spíš naopak, ještě jsem za to pyšná! XD

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, me je jedno co si lidi o me mysli :D klidne si koupim 20x kamasutru a je mi to sumak jak kdo na me cumi :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ne, nikdy jsem se za to, co jsem si kupovala nestyděla. A když jsem si poslala pro knihu mladší sestru, bylo to k Vánocům. Prodavač říkal, že se kniha bratrovi nebo tatínkovi bude určitě líbit. Když sestra pípla, že to je pro sestru, prodavač prý lehce vyvalil oko. :D Jednalo se o knihu mistra Roberta Ludluma - Jansonův rozkaz.

    OdpovědětVymazat
  5. Ehm, zrovna nedávno, naštěstí jsme to objednávali přes net a styděla jsem se i před přítelem :D Ale co to bylo za knihu,se nikdy nikdo nedozví :D

    OdpovědětVymazat
  6. Nestyděla, i těch 120 dnů Sodomy jsem si hrdě nesla na pult :) A kdybych měla kupovat něco, za co bych se teda asi styděla, objednala bych si to z eshopu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Za knihy se nikdy nestydím, protože si je většinou objednávám. Možná za některé přeci jenom jo, když je čtu ve škole a všechny strašně zajímá, co za doporučenou četbu to držím v ruce.

    OdpovědětVymazat
  8. Styděla bych se koupit eroticke romany. 50 odstínů ne, ale takové ty co to maj jasně graficky znázorněné. Láďu máme taky, ale opravdu pro babičku. Ale nemám proti němu nic.

    OdpovědětVymazat
  9. Já se občas stydím, ale vyprávět knihkupcům, že to mám pro někoho jiného mě teda nenapadlo :D Paradoxne mi teda nevadi erotika, ale casto kupuji knizky ala masovi vrazi, deviace apod., a to si rikam, aby si pak nekod nemyslel, ze mam nejaky nevhodny plany s nekym v okoli!:D

    OdpovědětVymazat
  10. S tímto já zatím zkušenost moc nemám. Erotické a jinak "nevhodné" knihy jsem zatím neměla potřebu pro sebe kupovat, ale moc bych si chtěla z knihovny půjčit knihu Trainspotting, protože miluji její filmové zpracování. To by samo o sobě nebyl problém, ale pokračování této knihy se jmenuje Porno - už teď se bojím pohledu paní knihovnice :D. Ale rozhodně bych to nesváděla na nikoho jiného :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že každému je po tom prd, co si kupuji, ať si myslí co chtějí. :D A navíc, kdybych se teda jako strašně styděla, tak to koupím prostě přes internet. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Výmluvy nepoužívám, je mi to celkem jedno, co si obsluha myslí. Vycvičil mě v tom jeden majitel z oblíbeného knihkupectví, který u "stálých zákazníků", kteří chodí častěji neopomene komentovat u pokladny výběr knih a pronášet minirecenze jak na knihu, tak i na čtenáře, který takovou (dobrou nebo špatnou) knihu zvolil..... :D
    Slabší povahy to psychicky nezvládají, on je svéráz, ale v závěru je to dobrá škola - kdekoliv (nejen u něj) si pak dovleču k pokladně klidně sebevíc kontroverzní knihy. A že mě právě takové zajímají nejvíc ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Já teda zatím taky žádnou výmluvu na knihy nepoužila, ale co já vím, třeba to jednou přijde :D

    OdpovědětVymazat
  14. Nevzpomínám si, že bych se někdy styděla za to, jakou knihu si kupuju. Nějak k tomu nemám důvod :D I když včera jsem tak spekulovala, jak na mě asi bude čumět ta osoba, ke který si pudu vyzvednout právě ten třetí díl 50SoG (kterej chci teda vážně kupovat mamce :D). Každopádně, i kdybych se fakt styděla, tak bych si řekla, že tý prodavačce to bude jedno a naopak bych už vůbec nebyla schopná to nějak odůvodňovat, protože prostě... Říkat tý ženský něco víc, jak je potřeba, by mě fakt vystreslo snad ještě víc :DD

    OdpovědětVymazat
  15. Tak toto sa stáva aj mne, a pritom robím v Levných knihách. My ani Hrušku alebo 50 Shades nemáme, ale ľudia sa na to samozrejme pýtajú a nezabudnú dodať, že to nie je pre nich. A tiež sa to stáva pri Lady Fuckingham a pod.
    Ja sa za svoje nákupy nehanbím, jednak som často objednávala cez internet, ale keď už idem do obchodu s tým, že idem kúpiť hoc aj kontroverznú, tak si za tým stojím. A i keby ju naozaj kupujem len ako darček pre niekoho, nevidím dôvod, prečo o tom rozprávať predavačke. Presne ako hovoríš, my chceme, aby to zaplatili (a prípadne sa vrátili opäť a nakúpili znovu :D).

    OdpovědětVymazat
  16. Já se nikdy nestyděla, a nechápu proč se někdo stydí. I když za koupení L. Hrušky by se tydět měli :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...