18. června 2014

DĚDICTVÍ

Dědictví - Nicholas Shakespeare

Nakladatel: Kniha Zlín
Počet stran: 320
Rok a měsíc vydání: 03/2014

Anotace: Andy Larkham má zpoždění. Má jít na pohřeb svého oblíbeného učitele, který mu kdysi řekl: „Nikdo to nemá jednoduché.“ Andy už vůbec ne – kariéra se mu zasekla na mrtvém bodě, právě má hluboko do kapsy a jeho snoubenka se ho chystá pustit k vodě. Pohřeb má však nečekanou dohru a Andy si musí položit otázku – co všechno udělá, aby svůj život změnil? Nicholas Shakespeare nás vezme na pozoruhodnou cestu, na níž zavítáme do Turecka počátku dvacátého století i do současného Londýna a setkáme se s pokušením, které skýtá nečekané zbohatnutí, s tajemstvími rozvrácených rodin i s cenou, kterou člověk platí za to, že sám sebe nezradí. Je to příběh o lásce, promeškaných příležitostech i o tragédii zrady. Je to skutečný moderní román.

Andy Larkham je pozván na pohřeb svého oblíbeného učitele ze školních let. Hodně pro něj udělal a měl velký vliv na jeho dospívání, určitě se tedy chce zúčastnit. Protože je ale jeho život plný smůly, dorazí ke krematoriu pozdě a nakonec ještě ani pořádně neví, do které kaple jít. Vše, co se odehraje dále, změní jeho život od základů. Otázkou je, jestli v dobré nebo ve zlé. Zvládne se Andy s touto změnou vyrovnat? Jak se k celé situaci postaví a jak se zachová?

Moc se mi líbí obálka, je jednoduchá, barevně nepřeplácaná, moc hezky vyladěná a po přečtení knihy vidíme zásadní smysl ve vybraném obrázku, takže nás to nutí pousmát se a říct si, kdyby jsi jen tehdy věděl Andy. 

Dílo je rozděleno do několika kapitol, které v podstatě oddělují základní časové a dějové linie. Nová kapitola znamenaná buď změnu v čase, osobě, ději. Je to dobře pochopitelné a vyhneme se tím bezduchému přecházení v ději a situacích, prostě se přestřihne a pokračuje se, kde je potřeba. Nejdříve jsem tím byla trochu zmatená, ale vše důležité je nakonec řečeno, takže to vůbec není na škodu. 

Příběh má skutečně zajímavou zápletku, moc mě bavilo číst, jak se nakonec rozuzlí. Nezabýváme se celou dobu jen tím jedním, ale přes hlavního hrdinu a jeho okolí si uděláme exkurz do minulosti. Mám ráda, když už vím, jak něco dopadne, ale je mi dovoleno prožít to od počátku celé. Více to na člověka pak působí, když lituje či obdivuje postavy, které jednají nezištně a my ale už víme, jak se jim to vymstí.

Autor vykreslil dojemný a smutný příběh, kdy člověka provází smůla a neštěstí od počátku až do závěru, aniž by on za to mohl, aniž by si to chudák zasloužil a bylo mi kolikrát vážně úzko z toho, jaká další špatná příhoda nás čeká. Dobře napsané, prožívala jsem každou historku.

Jde o příjemné oddechové počtení, které nás donutí zapřemýšlet na tím, co pro nás znamená náš původ, naše historie, naše rodina. Jak ovlivní člověka moc a peníze? Dá se šťastně žít se zlomeným srdcem? Jedním dechem přečtený, povedený současný světový román.

Za poskytnutí recenzního ebooku děkuju nakladatelství Kniha Zlín.

7 komentářů:

  1. Super recenze, povedla se Ti, na knihu si mě nalákala, určitě se po ní někdy podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, to jsem ráda, vážně se mi moc líbila, nevím, jestli to jde z recenze až tak poznat, určitě se po ní podívej :)

      Vymazat
  2. Parádní recenze, kniha vypadá opravdu zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší pravděpodobnost výhry

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...