11. června 2014

GRACE, KNĚŽNA MONACKÁ - PŘEDPREMIÉRA

Obsah: Příběh hollywoodské hvězdy a držitelky Oscara Grace Kelly, která se vzdala své oslnivé kariéry a odešla do zcela neznámého světa. Na samém vrcholu slávy, kdy jí Hollywood a diváci leželi u nohou, se provdala za monackého knížete Rainiera III. a stala se navždy Grace – kněžnou z Monaka. Knížecí dvůr se ale stane bojištěm, na němž i samotná Grace Kelly musí ve své nové roli zápasit o osud malé země. Film Grace, kněžna monacká se soustředí na dramatické momenty, kdy na dveře paláce zaklepe slavný Alfred Hitchcock s nabídkou velké filmové role a na jiné dveře buší mocná Francie s hrozbami a výhrůžkami. Kněžna Grace se zapojí do tvrdého boje za osud Monaka, země, která se přes všechny překážky stala jejím domovem.

  • Životopisný / Drama
  • Francie / USA / Belgie / Itálie, 2014, 103 min 
  • Režie: Olivier Dahan 
  • Scénář: Arash Amel  
  • Kamera: Eric Gautier  
  • Hrají: Nicole Kidman, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Parker Posey, Paz Vega, Frank Langella, Derek Jacobi, Geraldine Somerville, Robert Lindsay, Nicholas Farrell, Olivier Rabourdin, Roger Ashton-Griffiths, Jeanne Balibar, André Penvern

V úterý 10.6. jsem se zúčastnila předpremiéry v kině Lucerna. Film jde oficiálně do kin až ve čtvrtek 12.6. Chcete vědět, jestli na něj zajít, co se mi líbilo a nelíbilo? Tak jste tu správně. Zaměřím se postupně na příběh, herecké výkony, kostýmy, interiéry, exteriéry, hudbu.

Nevím zcela přesně, jaký je skutečný příběh Grace Kelly, ale pokud je tento podobný tomu jejímu, musím jí vyjádřit obdiv. Vzdala se herecké kariéry pro muže, kterého milovala a vzdala se vlastně úplně všeho, když opustila Ameriku a odstěhovala se do Monaka. To se v té době nacházelo na pokraji zhroucení. Jaký vliv na to měla Grace? Nebo se vrátí k filmu? Podaří se jejímu muži zachránit situaci? Pomůže mu Grace? A co její rodina?

Vyprávění mě zaujalo. Přiznám se, že se našlo pár hluchých míst, ale nebylo jich mnoho a zapadalo to do konceptu celého filmu. Předpokládám, že nemělo jít prvořadě o napínák, takže trochu volného navozování atmosféry jsem schopná pochopit. Čeho bylo plno - emocí. Hodně detailních záběrů na oči, slzy, smích, křik, to se jim povedlo.

Nicole Kidman se role zhostila výborně. Když měla být za nešiku, chovala se tak. Když měla být za dámu, jako mávnutím kouzelného proutku se jí to podařilo. Věřila jsem jí smutek, zoufalství a věřila jsem jí i radost. Tim Roth, její muž, byl dle mého občas zbytečně toporný a bez výrazu.

Naprosto mě uchvátily kostýmy. Princeznovské šaty, samozřejmě že několikero a pro všechny možné příležitosti. Doplňky, šperky, účesy, každý žena by si přála tohle vlastnit a být takto hýčkána a opečovávána svými sloužícími.

Interiéry a exteriéry se mi také líbily. Příroda, moře, slunce, honosné paláce, zdobené pokoje, dlouhé chodby, obrovské květinové zahrady, ve větru vlající větve stromů, terasy, bazény. Navodit prostředí šlechty, dvora, bohatství, moci, se povedlo dobře.

Většinu situací dobarvovala nějaká hudba, vznešená na ples, úderná k hádkám, romantická pro páry, klidná pro přemýšlení, veselá pro smích. Hudba byla honosná a vznešená, vyloženě se hodící do královského dvora.

Vím, že dost chválím a vím, že ostatní až tak nadšeni nebyli. Co trochu pokulhávalo, byl děj, ale vzhledem k tomu, že Grace je skutečná osoba, nemůžeme ve filmu o ní čekat přílet UFO a třetí světovou válku. Je pravda, že příběh je na filmu asi to nejdůležitější, ale mám-li hodnotit všechny ty ostatní věci (herce, kostýmy apod.), jde o povedený počin.

Film bych doporučila každému (asi spíš každé), kdo se rád na chvíli přesune do přepychu a bohatství, princeznovského prostředí, chce si na chvíli užít vlastní učitelku francouzštiny, lektora pohybu. Není to bůh ví jaký trhák, ale která z nás by nechtěla potkat svého prince, která z nás by nechtěla zažít svůj osudový příběh? Přes Grace si to můžete alespoň na chvíli vyzkoušet.

Trailer k filmu

Děkuju nakladatelství Metafora, díky němuž jsem se mohla předpremiéry účastnit.

Pár zajímavostí ze života Grace Kelly:
  • Toužila prorazit v divadle, ale její poměrně slabý hlas jí to neumožnil.
  • Její filmová kariéra trvala jen šest let a natočila během ní jedenáct filmů.
  • Jejím ikonickým módním doplňkem byly bílé rukavičky.
  • Zásnubní prsten, který dostala od knížete Rainiera, byl ozdoben diamantem o váze 10,47 karátů.
  • Do Monaka dorazila s garderóbou čítající 80 kufrů.
  • Na jejích svatebních šatech pracovalo 30 švadlen po dobu 6 týdnů
  • Svatební ceremonii sledovalo v televizi na 30 milionů lidí.
  • Každá žena, která ji přišla navštívit v Monaku, musela mít na hlavě klobouk.
  • Kdyby knížeti Rainierovi neporodila dědice, Monako by, podle dohody s Francií, ztratilo nezávislost a stalo by se součástí francouzské republiky.
  • V roce 2007 se její portrét objevil na dvoueurových mincích.

12 komentářů:

  1. Tenhle film chci vidět :) ale knížka má přednost ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. většinou dávám taky přednost knížce, ale tentokrát to vyšlo nějak obráceně no :)

      Vymazat
  2. Tak na to bych se ráda podívala, ale nejdřív si asi někdy přečtu knížku, ať pak můžu srovnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o knížce jsem slyšela, že je spíš informativní na referát, než příběhová, tak uvidím, jestli se do ní taky pustím :)

      Vymazat
  3. Přemýšlely jsme se ségrou, jestli na Grace zajít, a tvoje recenze mě tak nalákala, že už asi nebudeme váhat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na sesterskou jízdu je to určitě dobrý film, šaty, účesy, hudba, princeznovské prostředí, jasná volba :)

      Vymazat
  4. Mě se film moc líbil, ještě mám čerstvé dojmy :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  5. pěkná recenze, na film jsem hodně zvědavá, i když musím přiznat, že zrovna Nicole Kidmann v této roli moc nemusím... přece jen Grace mi přišla taková... jemnější... nevím, jak líp to popsat. každopádně se těším na film přesně pro to, co jsi vypsala, tedy na hudbu, šaty :-) princeznovské prostředí :-) holt jsme holky, a každá holka je princezna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jo, jsme holky a jde nás na filmu utáhnout lépe než chlapa, stačí dát šatičky, zámek, ples, hudbu, prince a už se nám to líbí o moc víc, viď :-D

      Vymazat
  6. Na tento film sa chystám, takže som rada, že som si mohla už vopred prečítať tvoj názor a teda viem približne čo čakať :) Takisto sa obzerám aj po knihe, ale k tej sa dostanem zrejme až po pozretí si filmu, no nevadí. Teším sa! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rádo se stalo, dej pak vědět, jak se ti film líbil, ju :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...