6. října 2014

KDE HVĚZDY STÁLE ZÁŘÍ

Kde hvězdy stále září
Dollerová Trish

Nakladatel: CooBoo
Počet stran: 263
Rok a měsíc vydání: 08/2014

Anotace: Co si Callie pamatuje, je na útěku se svou matkou, která ji jako dítě unesla od otce. Callie nikdy nežila normální život – nikdy neměla opravdový domov, nechodí do školy a nejčastěji se živí jídlem z automatů. Po zatčení matky se vrací ke svému otci a všechno je pro ni nové. Uvěří, že láska opravdu existuje a ona může být milována? Neuvěřitelně poutavý a drsný příběh o tom, jak se vyrovnat se ztrátou, zradou i láskou.

Tato kniha mě moc mile překvapila. Čekala jsem jen další young adultku, kdy se budeme zabývat především trápením s láskou a dál kde nic tu nic. Autorka však (nezapomněla ani na to trápení s láskou, to je pravda) přidala ještě jedno téma, které je protkáno celou knížkou a má velký potenciál k tomu, abychom se nad ním zamysleli, pokud budeme chtít.

Příběh je o sedmnáctileté Callie, kterou její matka jako pětiletou po rozvodu unesla a od té doby byly na útěku. Žily každou chvíli někde jinde, matka pracuje po barech, nechová se k dceři zrovna příkladně, nevaří, nenechá ji chodit do školy, vlastně se moc nestará. Když je ale zatčena, Callista se opět setkává se svým otcem, který se znovu oženil, má dva syny a žije příkladný spořádaný život. A miluje svou ztracenou a znovu nalezenou dceru celé ty dlouhé roky. Toto je pozadí příběhu. Pokud se už teď zamyslíme, určitě nás napadne, co rodinku čeká za problémy.

Callie není zvyklá dodržovat žádná pravidla, hlásit svůj návrat domů, komunikovat s lidmi, mít přátelé a chovat se k nim hezky a mile. Nikdy o ní nikdo neměl starost, nikdy k ní lidé nebyli vstřícní, nikdo jí neuvařil a ani ji nenaučil vařit, takže když má v nové domácnosti oškrábat brambory, je to velkým zádrhelem. Když si představím, jak to pro mladé děvče musí být těžké, je mi jí docela líto.

Také nikdy s nikým nechodila. Sexuální život měla sice bohatý, spíše tedy ve špatném slova smyslu, ale aby na ní někomu záleželo, nezná, neví, neumí, nepoznala. Jasně, že se tu ukáže sexy mladík, se kterým se sblíží. Ale to by nebylo správné vyprávění, aby i on neměl složitou minulost a těžký život. Díky tomu si však pár může lépe porozumět a kdo ví, třeba si i vzájemně pomoci.

Četlo se mi naprosto pohodově, líbí se mi s hlavní hrdinkou prožívat její obyčejně neobyčejný život. Ale není to taková ta klasická nuda, aby se natáhl počet stránek. Každá kapitola skrývá nějaký malý pokrok a vývoj její osůbky, přinese něco nového, zážitek, maličkost, díky které si uvědomíme, že pro šťastný život člověk nepotřebuje vlastně až tak mnoho.

Recenze psána pro web DatabazeKnih.cz 

7 komentářů:

  1. Těším se až mi taky přijde :-) tvoje recenze mě ještě víc navnadila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem rada, fakt me docela prijemne prekvapila :)

      Vymazat
  2. Hezky napsaná recenze, určitě je to hezká knížka. Mě ale zas tak nezaujala, i když teď bych si ji asi přečetla ráda... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju. me puvodne taky moc nezaujala, ale nakonec byla lepsi, nez se zdalo :)

      Vymazat
  3. četla jsem o víkendu , za par hodin precteno , cetla se uplne sama musim jen a jen doporucit :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlas, taky sem to precetla hrozne rychle, cte se fakt prijemne

      Vymazat
  4. Musí to být krásná kniha. :))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...