21. října 2014

PODZIMNÍ VÁBENÍ

Více méně na každém ročním období mám něco ráda. Teď tu máme podzim, tak se na něj podíváme blíže, tedy blíže z mého pohledu. Co se mi na něm líbí?


VZDUCH

Všimnuli jste si někdy, že vzduch se mění? Určitě ano. A ten podzimní je podle mě super. Takové to, kdy ještě nemrazí v nose při nádechu, ale jen lehce chladí a přitom voní tak nějak, no podzimně. S lehkým nádechem topení v kamnech (nemyslím zakouřený smrad z komínů). Za takových dnů miluju chození ven, kdy můžu jít ještě jen v mikině a je mi příjemně chladno. Ano použila jsem termín příjemně chladno. Miluju když je ze vzduchu cítit posekaná tráva, třeba zrovna dneska u nás na sídlišti sekali. To jsem si jen sedla na balkon s knížkou a dýchala a chytala poslední zbytky slunka.

zdroj

ŠÁLKY A ŠÁTKY

Nejsem nějaký fashion znalec a nemám ani moc ráda nakupování oblečení. Mezi to rozhodně nepatří nakupování doplňků. U toho bych trávila hodiny. Tedy jen s plnou peněženkou, protože nic mě nebaví víc, než jít se podívat po obchodech, jak se tomu říká. Já chci nakupovat! A šálky a šátky na podzim je jasná nezbytnost. Mám jich doma vážně hodně a jsem si jistá, že letos nakoupím znovu. Když už je větší zima, miluju takové ty mega tlusté huňaté šály, do kterých se člověk zachumlá a sotva mu kouká hlava. Loni jsem podlehla kouzlu tunelových šálek. Na youtubu ráda koukám na videa typu deset způsobů, jak uvázat šálu. Když to zkouším, tak se mi to většinou nepovede nebo když už vím jak na to, nemívám ráno tolik času, abych to zamotala, takže udělám klasickou smyčku a vyrážím. Barevnost, kombinovatelnost a nápaditost tohoto doplňku mě však nepřestává překvapovat.
LISTÍ A BARVY

Listy - to je první věc, co se dětem ve škole připomíná, na výtvarce se lepí na papír, používají se jako předloha ke kreslení a využití co největší škály z palety temperek, co nám maminky na nový školní rok nakoupily. Uznejte, že nic nepřipomíná podzim víc, když jdete (nesmí to být panelové centrum města, ale třeba park, ano park je dobrá volba pro následující popis) stromovou alejí a lehce zafouká vítr. Ze stromu se začnou na vás a všude kolem vás pomalu snášet lístky různých barev a odstínů. Vy pokračujete v chůzi a krásně vám to šustí pod botami. Kdo nepostoval někde na netu fotku velkého barevného listu potřísněného ranní rosou? Já tedy ne, neměla jsem foťák, ale v blízké době se na to rozhodně chystám.
POPÍJENÍ V KAVÁRNÁCH A ČAJOVNÁCH

Konečně se vrací doba kaváren a čajoven. Neříkám, že v létě tam vůbec nezavítám, ale preferuji klimatizované a dávám si většinou něco s předponou ice-. Tady je ale doba, kdy přijdete (zachumlaní v šálce ;) ) do oblíbené čajovny a těšíte se na konvičku horkého nápoje s mističku medu. Posadit se a jen tak povídat s přáteli nebo si číst. Já se třeba jen ráda rozhlížím kolem a pozoruju lidi a život kolem. Ano, jde to i v létě, ale to vám většnou po čele stéká čůrek potu a poslední na co máte chuť je hrneček kouřícího cappucina se skořicí. Naopak jediné, po čem toužíte, je zaplout hodně rychle domů pod ledovou sprchu. Nyní se situace obrací a já, jako milovnice kafíček a čajíčků se moc těším na novinky, co pro nás místní podniky nachystají (viděla jsem dýňové latté, to budu muset ozkoušet!). 
Je tu i pár záležitostí, co se mi na podzimu nelíbí, či vyloženě nesnáším, ale ve snaze zanechat tento článek pozitivní, protože podzím tu prostě je a nic s tím nenaděláme, skončíme vyjmenováním kladného. Až budu mít špatnou náladu, můžu sepsat zbytek :-D A co vy a toto období? Ano / ne?

21 komentářů:

  1. Tak ja mam rada mozna tak kabatky, ale jinak jsem letni a ted trpim.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli trpis ted, tak co delas v zime :( kabatky jsou taky super

      Vymazat
  2. Mluvíš mi z duše, podzim je moje nej roční období, čajuju a kafuju ostošet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja nemuzu rict, ze je moje nej, snazim se na vsem najit neco pozitivniho a tenhle clanek je to pozitivni na podzimu :) kazdopadne kafe a caj jsou jasny temer celorocne :)

      Vymazat
  3. Podzim mi nevadí :) Mám ho docela i ráda a hlavně to zpadané listí pod nohama, jak si měla v článku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. akorat kdyz do nej pak naprsi a rozblati se to, to je pak jiny posusnani co :-D

      Vymazat
  4. Já radši léto :-D ale podzim pořád lepší než zima. :-) Dýňové latte? Zajímavé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hlavne, ze v lete jsi psala, ze uz je ti moc teplo :-P

      Vymazat
    2. Čeho je moc, toho je příliš :-D a v zimě ti budu psát že je mi moc zima :-D

      Vymazat
  5. Jako studentka střední školy vidím podzim negativně :D Přece jen, komu by se chtělo po dvou měsících zpátky do školy? A další prázdniny v nedohlednu, když nepočítám ten prodloužený víkend, který se honosně nazývá "podzimní prázdniny". Když ale přehlédnu tohle, mám atmosféru podzimu ráda. Hlavně už se ale těším na dobu adventu, to je pro mě ta nejkrásnější část roku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo nastup do skoly po prazdninach byva krusny to si jeste zive pamatuju. a nenadavej na podzimni prazdniny, az ti bude vic, nebude volno zadny :-D na advent se taky tesim, uz mam nakoupeny skoricovy svicky, tesim se, az to zacnu palit :)

      Vymazat
  6. Uf, po dnešku a najbližšej hodine slovenčiny už asi nebudem môcť na jeseň ani pomyslieť - píšeme školskú, umelecký opis na tému Aj jeseň má svoje čaro :D Musí to mať jeden a pol veľkej strany. Také veci som tam popísala, že sama tomu neverím :D Ale prekvapilo ma, ako som dokázala nájsť pozitíva, keďže nie som veľkým fanúšikom ochladzovania - asi to robí cesta do a zo školy, keď občas aj otvorím oči a všímam si hory naokolo :)
    Kávu nepijem a čaj tiež nie vo veľkých množstvách, ale taká horúca šálka čaju dobre padne, keď prídem niekedy večer domov :)
    Ako som tak čítala komentáre, zistila som, že celkom súhlasím s komentárom od Zuzany - škola nie je nič moc a advent je strašne krásny, i keď to už začína byť sakra zima :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidis to je jak kdybych to vedela, ze to pisete a napsala to taky :-D i kdyz na jedna a pul strany by to asi nedalo :) je super, ze dokazes najit pozitiva, ja se je snazim hledat na vsem, protoze proc se trapit s necim, co nemuzu zmenit, protoze porucime vetru desti jeste nikdo nezrealizoval :-D

      Vymazat
    2. Presne tak: prečo si všímať nezmeniteľné negatíva, s ktorými sa nedá nič urobiť, a byť preto mrzutý, keď sa človek môže tešiť z maličkostí :) Snažím sa to praktizovať, i keď nie vždy sa mi to darí a často skĺznem do sťažovania sa :D Ale už to, že sa na niečo alebo z niečoho teším, to vie pekne vyvážiť :)

      Vymazat
  7. Já mám podzim a zimu hodně ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja nemam moc rada leto, takovy to leto kdy je pres 30 stupnu, to bych zrusila uplne :) jinak mam vsechny obdobi rada asi stejne

      Vymazat
  8. Ja mám z jesene rada len to popíjanie cappucina v kaviarni pri niakej dobrej káve :) Najradšej mám aj tak zimu :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to se mas alespon na co tesit, zima je tu co nevidet, chudaci co maji nejradsi leto, ti si pekne dlouho pockaji :)

      Vymazat
  9. Na jeseni mám rada farebné listy, nosenie kabátov a večerné čítanie knihy a popíjanie čajíku. To je asi všetko :D mne by úplne stačilo mať mesiac jeseň, jar a zimu, zvyšok roka by kľudne mohlo byť leto :D

    OdpovědětVymazat
  10. Všetko si krásne vystihla :) ! Ja takisto milujem kaviarne a samozrejme aj čajovne. Kaviarne sú úžasné aj v zime, vtedy úplne premrznutý prídeme do kaviarne kde sa zahrejeme tými božskými nápojmi.. :3 Normálne si mi urobila chuť :D ! Mala by som čo najskôr napochodovať do mojej obľúbenej kaviarne a dať si moje milované latte s karamelom :3

    http://krystyblog.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  11. Krásně jsi to napsala! :-) Jsem hrozně ráda, že nejsem jediná, kdo si vždycky s radostí všimne, jak se mění vůně vzduchu. :)
    Zbožňuju podzim, je to moje nejoblíbenější roční období i se zimou. :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...