17. října 2014

MĚLO TO SMYSL?!

Mělo to smysl?!
Menasche David

Nakladatel: Fortuna Libri
Počet stran: 208
Rok a měsíc vydání: 04/2014

Anotace: Učitelovo poslední putování za základními životními lekcemi. David Menasche se naplno věnoval práci středoškolského profesora angličtiny. Při výkladu navazoval se svými studenty jedinečné pouto – dodával jim optimismus při řešení osobních problémů a poskytoval cenné rady do života. Jednoho dne mu však diagnostikovali rakovinu mozku. Po šestiletém boji s nemocí skoro přišel o zrak, vzpomínky, pohyblivost a – co vnímal jako nejtragičtější – schopnost učit. Rozhodl se, že přeruší léčbu a třídu si udělá ze života. Rakovina ho obrala o minulost a celkem určitě mu vezme i budoucnost, ale nechtěl dovolit, aby mu ukradla i přítomnost. Na facebooku zveřejnil odvážný plán inspirovaný Kerouacovým románem Na cestě: vydat se na cestu napříč Amerikou v naději, že na vlastní oči uvidí, jak se daří jeho bývalým studentům. Ovlivnil nějak jejich životy? Do osmačtyřiceti hodin se mu ozvali studenti z více než padesáti míst a nabídli mu podporu a střechu nad hlavou. David cestoval třináct tisíc kilometrů a navštívil stovky studentů. Při své neohrožené pouti zjistil, že co od života chceme a potřebujeme snad všichni, je rodinné zázemí, tedy pocit bezpečí, ale i nezávislost, láska, dobrodružství. Mimoděk nás přiměl, abychom se zamysleli nad vlastním seznamem priorit. Odvážný a inspirativní příběh o učitelském poslání a síle postavit se osudu.

Vždy když čtu příběh dle skutečné události, mívám z knihy mrazení. Tím spíš, když sám autor popisuje v dané knize svůj život a když se příběh týká nějaké vážné nemoci, v tomto případě rakoviny. Když člověk ví, že ten, o kom si právě teď čte, možná právě teď umírá, je to vážně hrozný pocit. Tím spíš, když je hlavní hrdina sympatický a něco v životě dokázal. Jak to tak bývá, nespravedlnost se nejčastěji děje těm, co si to vůbec nezaslouží a těm, kteří žijí život spíše pro ostatní než pro sebe.

David nastupuje jako mladý učitel na škole. Děti má skutečně rád, chce je učit, chce se jim věnovat, chce je poznat a pomoci jim v jejich životech. Nechce jen přijít do třídy, odříkat si učivo podle plánu a jít domů. Kolikrát dává přednost své práci před svým životem. To mu samozřejmě přinese mnoho komplikací v osobním životě, ale také mu to mnoho dá.

Když zjistí, že je vážně nemocný, rozhodne se objet své bývalé studenty po celé Americe a rád by zjistil, jestli měl na jejich život nějaký vliv. My samozřejmě už předem víme, že měl a to ten nejpozitivnější. Kniha je totiž k Davidovým příběhům prokládána příběhy oněch studentů, kterých se to které vyprávění týká, takže rovnou vidíme z druhé strany, jak se to celé seběhlo a jak to zapůsobilo.

Mělo to smysl?! se moc dobře čte. Je složeno z kratších kapitol, které vyprávějí drobné historky, co při nich aktéři prožívají, myslí a cítí. Bylo mi z toho trochu smutno, když David doufá, že se vše vyřeší, my už však víme, že nevyřeší. Celý jeho život je složen z milých drobností pro ostatní a vidíme, že po něm na světe něco zůstane. A přiznejme si, že všichni chceme, aby tu po nás něco zůstalo, aby na nás někdo vzpomínal, abychom něco skutečného dokázali. Jako David Menasche.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Fortuna Libri.

7 komentářů:

  1. Mělo to smysl?! jsem četla a neskutečně jsem si to zamilovala. Je to naprosto úžasné nebo spíše autor je naprosto úžasný a inspirativní člověk. Vážně, je to jedna z knih, na které skutečně nedám dopustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jo, kdyby takovych ucitelu bylo vic, bylo by skolstvi uplne jinde. to co vymyslel, ty seznamy priorit a tak, chci si ty jeho knihy sehnat a vyzkouset to na sobe :)

      Vymazat
  2. Tu bych si chtěla přečíst. :-) teď ještě víc. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je dobra, k zamysleni, povzbudi, inspiruje, ten clovek vazne stoji za to, precti si to :)

      Vymazat
  3. Ta obálka mě docela zaujala, anotace ještě víc. Rakovina je pro mě zajímavé (a samozřejmě velmi smutné) téma, o kterém se chci dozvědět více. Vsadím se, že bych u téhle knížky brečela. Ale to nevadí. Teď sice nemám moc peněz, abych si ji koupila, a z knihovny si ji půjčovat nechci, ale určitě si ji budu přát pod stromeček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obalka je dobra, ja puvodne myslela, ze mi prisla umatana a pak sem si vsimla, ze je to jako spinava tabule :-D a neboj, neni to knizka na breceni, naopak je pozitivni, o boji, pomoci, pratelstvi. autor knihy je na facebooku a je hodne komunikativni, chystam se s nim udelat rozhovor, mohlo by to byt zajimavy a poucny :)

      Vymazat
  4. Tuhle knížku si už chci přečíst docela dlouho, ale nějak jsem se k ní zatím nedostala. Díky tvé recenzi se na ní asi brzy vrhnu :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...