25. května 2014

DIVERGENCE

Divergence - Veronica Rothová

Nakladatel: Albatros Cooboo
Počet stran: 344
Rok a měsíc vydání: 05/2012

Anotace: Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí. 

Nacházíme se v budoucnosti a šestnáctiletá Beatrice Priorová si musí, jako každý po dosažení tohoto věku vybrat, do jaké frakce chce patřit. Na výběr má z pěti frakcí, každá se zaměřuje na jinou ctnost. Díky tomuto systému jejich svět funguje, každý dělá co umí a co nejlépe pomáhá celku. Beatrice však není úplně přesvědčená, do které frakce chce patřit. Která je pro ní ta pravá?

Po překvapivém výběru se její život zcela mění a nyní musí uspět při zasvěcení do frakce. To probíhá v každé skupině jinak a nikdo se tomu nevyhne. Někdy zábavné, někdy může jít o život. A co se stane, pokud člověk selže?

Obálka je nádherná, ohnivý kruh, jen čekám, kdy zaplápolá. V pozadí živý výjev z knihy, město obklopené močálem, voda hází světelné odlesky, zatahuje se obloha. Celá trilogie je moc hezky podobně laděná, ale k tomu až u dalších dílů.

Mám ráda první díly takovýchto knih, kdy se dozvím vše o jejich světě, o jejich systému. Kdo vládne, proč, jak? Co jsou frakce, jak si je vybírají, co pro to musí udělat, jaké je zasvěcení? Mám ráda to objevování a seznamování, všechny ty novinky. V této knize mě to absolutně polapilo. Je to hodně akční, nebezpečné, nejde se od knížky odtrhnout. 

Všechno je nečekané a nic není, jak se zdá. Čekám polibek a někdo umře, čekám akci a přichází láska, čekám výhru a najednou prohra, čekám souboj a přijde dohoda. To jsem na tom zbožňovala, nikdy jsem nevěděla, co mě čeká na další stránce, v další kapitole.

Všechno je napsáno čtivě a poutavě, četla jsem dál a dál, bavilo mě seznamovat se s tímto novým prostředím a všim, co s tím souvisí. Musela jsem vědět, co Beatrice zase vyvede, co čeho se vrhne, řekněme si na rovinu, je trochu nezodpovědná, zbrklá a nevím jak to dělá, ale většinou z toho má nakonec ještě užitek. 

Samozřejmě nesmí chybět láska, jako další z dějových linií příběhu. A samozřejmě to bude plné komplikací, zápletek a nervů. Ani ona, ani on, nejsou jednoduché postavy a my se s tím musíme vyrovnat, proč by to mělo jít jednoduše, když je lepší si to zkomplikovat a přesně to náš pár taky pořád dělá. 

Knížku jsem přečetla jedním dechem, chtěla jsem na to jít do kina, a před kinem vždycky nejdříve čtu knížku. Věřím ale, že bych to na jeden zátah přečetla tak jako tak (film jsem bohužel nakonec ještě neviděla, ale chystám se a vy se taky vydejte, slyším na to jenom samou chválu). Je to totiž přesně jedna z těch knih, co čtenáře strhnou, ani na minutu nepustí a na konci ho vyplivnou dychytivého si hned jít koupit další díl.

7 komentářů:

  1. Anonymní25/5/14 12:10

    Souhlasím, Divergence je úžasná. :) Pěkná recenze. Taky si musím film brzy pustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) já chci film stihnout ještě v kině, kvůli efektům a ve středu je poslední den, co to u nás dávají, tak musím rychle :)

      Vymazat
  2. Super recenzia, úplne súhlasím, Divergencia bola mega kniha a aj film.:) A tiež mám rada prvé diely dystópii, to objavovanie...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) já film ještě neviděla, pořád mi do toho něco lezlo :( Ale už jsem si koupila lístek a jdu ve středu! Musím to přece vidět, to bych si neodpustila :)

      Vymazat
  3. Divergenci jsem četla asi třikrát, ale pořád jsem si ji užívala! :)) je to dokonale napsaná knížka, i když mě druhý díl trochu zklamal, ale nemůžu se dočkat, až di přečtu závěrečný díl:))

    OdpovědětVymazat
  4. Je to výborná kniha :-), snad se brzy budu moct podívat i na film..

    Tvůj blog se mi moc líbí, a tak jsem Tě nominovala do Bloger Tagu http://fantasy-maka.blogspot.cz/2014/05/bloger-tag-katka.html

    OdpovědětVymazat
  5. pěkná recenze a tím koncem jsi naprosto taky vystihla moje pocity :-) jsem vážně zvědavá, jak se ti bude líbit film, protože já z něj byla A POŘÁD JSEM nadšená! pak určitě taky napiš recenzi ;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...