21. května 2014

PANÍ HEMINGWAYOVÁ

Paní Hemingwayová - Woodová Naomi

Nakladatel: Metafora
Počet stran: 280
Rok a měsíc vydání: 04/2014

Anotace: Vášně, lásky, nevěry, rozchody... čtyři osudové ženy jednoho slavného muže. Čtyři ženy, čtyři manželky Ernesta Hemingwaye: Hadley, Pauline zvaná Fife, Martha a Mary. Žhavé Antibes, bohémská Paříž, Londýn, Amerika, Kuba... všude tam se odehrávaly jejich lásky, vzplanutí, sňatky, nevěry a rozchody, propletené osudy kvarteta nevšedních žen, které miloval a posléze zase ztrácel světoznámý lamač srdcí a velký spisovatel. Příběh vyprávěný ve čtyřech částech, utkaný ze skutečných milostných dopisů, deníků i telegramů... z výbušných milostných trojúhelníků, na nichž ztroskotalo každé Ernestovo manželství. Každá žena bojovala o jeho srdce a místo v jeho posteli s milenkou, každý vztah sklouzl vždy od něžnosti ke zradě. Každá paní Hemingwayová věřila, že právě jejich láska bude trvat věčně. A každá z nich se hluboce mýlila. Mistrně napsaná kniha, nabitá fakty, ale současně se vznášející na vlnách fantazie, vás vtáhne přímo do vášnivého víru jejich životů. Děj se odvíjí jako film nebo sugestivní barvitá mozaika na pozadí neklidné doby, počínaje Paříží dvacátých let až po období studené války v Americe let šedesátých. 

Čtyři ženy, čtyři kapitoly, čtyři příběhy. Od seznámení s první, až po svatbu s poslední Nestovou ženou. Všechno jejich společné štěstí, děti, knihy, psaní, útrapy, boje, hádky, rozchody, smíření a nakonec rozvody a smrt. 

Na obálce vidíme čtyři Ernestovy ženy. Přebal je z příjemného materiálu, na omak trochu hrubé jako ručně vyráběný papír, i vzhled větší části přední strany vypadá, jako domácí papír. K tématu biografie se to určitě hodí. Líbí se mi výběr barev a také použité strojové písmo na přední straně.   

Kniha je psaná střídavě v aktuálním čase a retrospektivně. Je to použito vhodně, vím, jak to skončí, ale i přesto si ráda přečtu, jak to bylo na začátku, jestli tak, jak mě napadlo. Stejně tak vím, že ženy byly čtyři, ale každé jsem fandila, aby ona byla ta poslední, i když mě ještě kapitoly jedné, dvou, třech dalších manželek čekaly.

Bála jsem se, aby se nejednalo o životopisný román typu - sepsaná fakta v odrážkách a nudné strohé zhodnocení. Nekonalo se tak. Četlo se mi to úplně samo, zabrala jsem se do knížky tak, že jedno odpoledne stačilo, abych poznala Ernesta Hemingwaye. Tedy toho podle Naomi Woodové, který, jak sama píše v doslovu - je dílem fantazie. 

Další, z čeho jsem měla strach, že to bude všechno stejné, jedna žena, konec, druhá žena, konec atd. Ale ani toho jsem se naštěstí nedočkala. Ve všech příbězích bylo něco krásného a nového, jak na začátku vztahu, tak na jeho konci.

Z celého díla by byl krásný film. Mám ráda, když jsme s hlavními hrdinkami v jejich radosti i trápení, když víme, co si myslí a jak to prožívají. Je to vlastně docela obyčejný život jednoho spisovatele a jeho osudových známostí. Válka, rozchody, nevěry, omluvy, výmluvy, opuštění, zoufalství, svoboda. A že to s ním jeho partnerky rozhodně neměly lehké. Avšak cokoliv z toho by mohlo potkat i každého z nás.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju nakladatelství Metafora.

4 komentáře:

  1. Super knížka, moc se mi líbila. Četla jsem jí hned po Pařížské manželce, a obě měli své kouzlo, a zaručený úspěch :) moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) Pařížskou manželku mám v plánu teď nebo nějakou podobnou knížku z té série, vážně se mi to zalíbilo.

      Vymazat
  2. Samé pekné recenzie na túto knihu. Chcem si ju spolu s Grace - Kněžna monacká kúpiť ako odmenu za štátnice, ale čím viac o nich čítam, nechce sa mi čakať do 30.5 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grace si chci taky přečíst a ještě Pařížskou manželku a Frídu, taky po státnicích :-D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...