1. března 2014

HARRY POTTER

Harry Potter - J. K. Rowlingová

Fenoném, kniha mého dospívání a ještě dlouhých let po něm. No řekněte, kdo alespoň jednu knížku nečetl, kdo alespoň jeden film neviděl (když už je takový ignorant, že si to nepřečetl, ale dobře nu). V televizi v pátek večer po sedm týdnů běžely filmy a já si nemohla, jako vždy, nechat ani jeden ujít. A spolu s tím zavzpomínat. Knihy jsem, samozřejmě, četla všechny, ještě než autorka vůbec věděla, jak to s Harrym dopadne.

Když jsem se čtením začala, bylo v prodeji.. Dva, tří díly. Tato kniha rostla se mnou a já s ní. Dokonce jsme si o ní povídali ve škole, aneb jak naše češtinářka řekla, že když se tam objeví hřebík, někdo se na něm určitě pověsí. 

Harry Potter a kámen mudrců

- První kniha, ještě na způsob pohádky, propracované, vážně čekáte, kdo se na tom hřebíku pověsí. Film pěkný, Harry je ještě klučina, chlapeček, když to teď zpětně vidím, je to neuvěřitelné, v té době jsem vypadala podobně, minimálně vlasy a brýle jsem měla stejné.

Harry Potter a tajemná komnata

- Film začíná být na konci strašidelný, ještě, že začali natáčet, až když už jsem byla starší. Knížku doma nemám, jsem ostuda, měla jsem ji půjčenou od kamarádky, ale mám v plánu si do své knihovny pořídit všechny výtisky, samozřejmě.
 
Harry Potter a vězeň z Azkabanu

- Taky půjčeno od kamarádky. Opět se stydím a opět si ji pořídím. Hranice, kdy knížky byly hubené a od příštího dílu konečně naberou pořádnou tloušťku.

Harry Potter a ohnivý pohár

- Knihu jsem dostala k Vánocům, ten den jsem vůbec nešla spát a kolik je hodin jsem zjistila, až když mamka vstávala. Seděla jsem celou noc u stromečku na zemi v obýváku u topení a četla a četla a četla.. Byla jsem knihomol každým coulem ještě před pubertou.

Harry Potter a Fénixův řád

- Do knih Harryho dorostla i moje sestra a ona, ano čtete správně, ona, nechápu proč jako, dostala tuhle knížku k Vánocům. A protože ji dostala ona, musela jsem počkat, až si ji ona přečte. Naštěstí i moje sestra je knihomolka, takže jsem to párdenní čekání přežila.

Harry Potter a princ dvojí krve

- No to byly nervy. A zase ji dostala sestra. To je spravedlnosti na světě. Ale tentokrát ji nechala přečíst nejdříve mě. Asi nechtěla riskovat mé psychické zdraví. Hodná holka.

Harry Potter a relikvie smrti

- Bez komentáře, nejedla jsem, nepila, nespala. Dokud jsem nedočetla. Tohle už bylo na hranici, možná za hranicí, mé dospělosti, ale vzhledem k tomu, že Harry je jak můj bratr, nikdy mi nepřišlo, že už nejsem dítě a měla bych se za čtení stydět. A taky nestyděla. Kdo by se styděl za přátelé, kteří do jeho života zasahují už takové roky. Film si pamatuju naprosto živě. Byla jsem v kině na premiéře se sestrou, byla jsem tam jednoznačně nejstarší, největší, vyčnívala jsem. A když v kině začali zvedat mříže, jako že můžeme k pokladnám pro lístky, byla jsem se sestrou jediná, kdo si nelehl na zem a nepodlejzal, ještě než to vyjelo nahoru.

Žádný film nebyl lepší než knížka, to bych snad nemohla říct o žádné knížce, ale uznávám, že rozhodně nebyly špatné. Pro toho, kdo knížky nečetl, to samozřejmě muselo být horší a také byl o moc ochuzen, detaily, vtipy, historky, obyčejný denní běh života. Ve filmu jede děj zbrkle za sebou, jasně, nemůže jeden díl trvat tři hodiny, ještě že jsem to četla. Každý by to měl číst. Harry je prostě klasika. Klasická.

Četli jste? Viděli jste? Znáte? Máme rádi? Vyjádřete se :)

7 komentářů:

  1. Já s Harrym Potterem také dospívala. Plus mínus byl v knihách stejně starý jako já. Zhruba po pátém dílu jsme s bráchou byli hrozně zvědaví, jak to může být dál, a tak jsme procházeli různé fanouškovské weby, diskuzní fóra... Taky jsme narazili na fanfiction a začali to číst. Něco z toho byly vyloženě hrůzy, některé ale byly perfektní. Za čas mě to inspirovalo a začala jsem taky nějaké psát - a právě díky tomu jsem si založila svůj první blog. Fanfiction jsem sice po nějaké době psát přestala, ale blogování mi zůstalo dodnes. Takže svým způsobem za to všechno může Rowlingová! :) Ať si říká kdo chce co chce, prostě ji miluju! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bloguješ díky JKR? Díky za ní! :) Harry je prostě fenomém naší doby, lidi věkem po nás už z toho tak odvařený nejsou, ale naší věkový kategorii to prostě sedlo :) Jsem zvědavá na Prázdné místo a Volání kukačky.

      Vymazat
  2. Jo beru, já myslím, že to sem ani nemusím psát, když si vzpomenu na Zasekla se mi bota a Je to komlikovaný směji se ještě teď. Vyrůstala jsem přesně s Harrym, tedy až na poslední asi dva díly, to jsem ho předběhla, ale zkrátka bylo to součást mého dětství a nikdy nevynechám příležitost si to znovu přečíst nebo se podívat na film! A ve filmech mi třeba chybí celá ta "akce Hermiony a domácími skřítky, to tam prostě chybí! Ale jinak musím říct, že jsou to filmy, které jsou dle mého celkem dobře zpracované, teda až na pětku, ta mě tak nějak deptá :D

    "Kdo jsi a co jsi udělala s Hermionou."
    "Harry jistě líbá víc než uspokojivě."
    "Hlavně, že jsem nespanikařil."
    "Harrry Potter, naše nová selebrita."

    Co víc dodat, asi se mi z toho zasekla bota! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaseknutá bota je nepřekonatelná :-D Myslím, že my dvě o HP vůbec mluvit nemusíme, sejít se na girls night out a místo alkoholu a drbů o chlapech sjet celou sérii Harryho... Kolik že nám je?? :-D

      Vymazat
  3. Přesně, Harry je můj "milášek", je jako můj mladší bratr a tahle skvělá sága nám, fanouškům, v srdcích zůstane navždy :) Má mladší sestra, není taková knihomolka jako já a viděla jenom filmy, protože se jí to nechce číst. Vážně ji nechápu, ty knížky jsou mnohem lepší :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám hodně lidí, co jenom koukají na filmy a nečetli knížky, a nejsou z toho tolik nadšený, jako my knihomolové. Kolikrát se sestrou komentujeme, co ve filmu není a co nám nesedí oproti knížce (děláme to u všech filmů s knižní předlohou) a je nám fakt líto lidí, co nečtou :)

      Vymazat
  4. Ach, Harry ♥ Milovala jsem ho, miluju a vždycky budu milovat ♥ Mám všechny tyto díly (ještě musím sehnat dodatkové, abych byla 100% spokojena), viděla jsem všechny fillmy (i když co si budeme nalhávat - na knížky nemají). Prostě HP zůstane moje srdcovka.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...